Нобелова награда за физика беше присъдена на Сукуро Манабе и

...
Нобелова награда за физика беше присъдена на Сукуро Манабе и
Коментари Харесай

Нобелова награда за физика бе дадена за моделиране на климатичните промени

Нобелова премия за физика беше присъдена на Сукуро Манабе и Клаус Хаселман за физическо моделиране на климата на Земята, количествено установяване на променливостта и надеждно прогнозиране на световното стопляне, както и на Джорджо Паризи за откритието му за взаимоотношението на безпорядък и съмнения във физическите системи от атомни до планетарни мащаби.

" Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман поставиха основите на нашите знания за климата на Земята и за това по какъв начин човечеството въздейства върху него. Джорджо Паризи е към теорията за неподредените материали и инцидентните процеси ", споделиха от академията.
 Нобелова премия получиха откривателите на вируса на хепатит С (ВИДЕО) Нобелова премия получиха откривателите на вируса на хепатит С (ВИДЕО)
Нобеловата премия за физиология и медицина за 2020 година е присъдена на откривателите на вируса на хепатит С, оповестиха през днешния ден от Нобелов...

В разяснението за достиженията на Манабе и Хаселман се изяснява, че те са помогнали човечеството да стартира да схваща такива комплицирани системи като атмосферата и океаните, да се изработят способи за моделирането им, което води към опцията да предвиждаме какво се случва с тях при избрани промени. Това е и една от значимите крачки към основаване на постоянна научна основа за прогнозиране на световната смяна на климата и оценка ролята на човешката активност за този развой.

Паризи е отличен за това по какъв начин се отнасят безредни положения и флуктуации във физическите системи - от атомно до планетарно равнище. Това няма директно отношение към само че също е принос към разбирането им - да вземем за пример, какви са последствията, в случай че се добави повече сила към комплицирана атмосферата, както изясни проф. Паризи.

Манабе работи в Принстънския университет в Съединени американски щати, а Хаселман - в Института за метеорология в Института " Макс Планк " в Германия. Паризи е откривател в римския университет " Сапиенца ".

От Шведската академия обясниха на конференцията, че на процедура това може да наподобява като две нобелови награди за разнообразни елементи от физиката, само че в реалност отличават достижения, която имат общо между тях.
 Номинираха Алексей Навални за Нобелова премия за мир Номинираха Алексей Навални за Нобелова премия за мир
Професори и учени от Съединени американски щати, Англия и други страни предложиха съветския опозиционен водач Алексей Навални за Нобелова премия за мир....

Така желаеме да подчертаем още един път, че моделирането на климата е солидно учредено на научни доказателства. Посланието ни е, че то удостоверява главен принцип във физиката - в случай че искаш да схванеш оформянето на несъмнено събитие, би трябвало да сглобиш голям брой формиращи го детайли, както и да си наясно с процесите, флуктуациите и измененията в него, допълниха от Нобеловия комитет.

Миналата година премията бе споделена от Роджър Пенроуз (за откритието, че образуването на черна дупка е надеждна прогноза за общата доктрина на относителността) и Райнхард Генцел и Андреа Гез за откриването на свръхмасивен стилен обект в центъра на Млечния път.

Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември, в деня на гибелта на Алфред Нобел. Както и предходната година, церемонията ще се организира онлайн. В допълнение към медала и грамотата, лауреатите имат право на парична премия от 10 милиона крони.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР