Но това не са обикновени руски банкноти, пише английският Дейли

...
Но това не са обикновени руски банкноти, пише английският Дейли
Коментари Харесай

Украински съпротивителни групи разпространяват фалшиви рубли с директно послание, което може да им коства ...

Но това не са елементарни съветски банкноти, написа британският „ Дейли мейл “.
 
Всъщност те са част от акция, предопределена да подкопае съветската окупация от украинска, напълно женска и ненасилствена съпротивителна група, която се появи в следения от Русия град Мелитопол в края на предходната година.
 
Прилагайки комплицирани умения за графичен дизайн, дамите са модифицирали обичайна банкнота от 50 рубли, с цел да трансфорат това, което в миналото е било инструмент на съветското подтисничество, в знак на украинското непокорство, носейки мощно обръщение към всеки от окупаторите, който може да си мисли, че е късметлия да се натъкне „ свободните пари “.
 
Групата се споделя Мавка, на женския елф от украинския и съветския фолклор и митология. Мавка е дългокоса жена, нормално възприемана като фигура на изкусителка, която примамва мъжете в гората и към гибелта им.
 
Мавка употребява своите деятели на място, с цел да популяризират банкнотите с огромен персонален риск. Ако бъдат хванати, те могат да бъдат задържани, затворени или по-лошо.
 
Те се появяват отвън съветските крайбрежия на огради, край пътища и даже край морето.
 
Веднага щом окупират дадена територия, руснаците стартират да принуждават локалните поданици да стартират да употребяват съветска валута вместо украинската гривна. Що се отнася до Москва, това е основно за консолидираното на териториите в Руската федерация.
 
Ето за какво Мавка е набелязала бележките като един от крайните знаци на потисническата окупация на Русия.
 
В центъра на бележката – в обичайна си форма – стои женска фигура: Паметникът на Нева, който седи в Санкт Петербург, виждан да държи жезъл.
 
Но деятелите са трансформирали скиптъра в може би най-хубавия знак на украинската нация: Тризъбеца (тризуб). Фигурата също е снабдена с флорална прическа в украински жанр и носи познатите черти на лицето на героя Мавка.
 
В горния ляв ъгъл на банкнотата е признакът на Банката на Русия. Но „ Банка на Русия “ е изменена на „ Банка на гневната Мавка “.
 
Руската банкнота има ред в горната част с надпис „ Банкнота на Русия “, а в долната част с надпис „ Петдесет рубли “. Тези редове към този момент гласят „ Това не е Русия “ и „ Вие сте в Украйна! “
 
В долния ляв ъгъл бележката гласи „ подправянето ще бъде преследвано “. Това е променено, с цел да гласи „ рублата е толкоз безполезна, колкото и заканите на Путин към Пригожин “. Това е изчислена насмешка, която осмива падащата съветска валута, която падна доста от началото на тоталната инвазия на Русия през февруари предходната година.
 
Но повече от това, той удря в сърцето на слабото място на съветското управление.
 
Измина месец, откогато Евгений Пригожин, ръководителят на съветската наемническа група Вагнер, предприе несполучлив прелом против съветското управление, като марширува армията си съвсем 750 км нагоре в Южна Русия и стигна съвсем до Москва, преди да разгласи, че анулира опита за протест.
 
Путин беше заплашил да се разправи безмилостно с бунтовниците, само че в последна сметка беше заставен да подписа договорка: да предложи на Пригожин и хората му имунитет в подмяна на отдръпване.
 
Това, което утежнява нещата е, че той беше заставен да употребява своите поддръжници и мини-аз, беларуския деспот Александър Лукашенко като медиатор.
 
За да се подчертае истината, серийният номер на банкнотата е изменен на 240623 - 24 юли 2023 година, датата на опита за прелом. Двете букви, които вървят преди номера, са изменени на MC, буквите на фразата Marsh Spravedlivosti или Марш на справедливостта, което Пригожин назова своя марш.
 
Работата на деятелите на Мавка към този момент се популяризира в украинските онлайн пространства. Telegram на групата е цялостен със фотоси на бележките в основни точки към окупираните градове – със известия за поддръжка от украинци.
 
Един деятел направи фотография на една от банкнотите Мавка тъкмо пред Националната банка на Русия в Симферопол в окупирания Крим. „ Украинските дами дават своята присъда за орките. Подкрепете женското съпротивително придвижване! “ прочети един коментар.
 
Моето благоговение пред смелостта на тези дами “, гласи различен.
 
И не реагират единствено украинците. Руснаците са възмутени.
 
Руският новинарски уеб страница Crimean News пусна публикация, отдадена на гневното „ развенчаване “ на банкнотите, и по-късно разгласява материала в личния си канал в Telegram.
 
Той сподели на публиката, че банкноти, „ пародиращи “ съветски рубли с „ обръщение “, са се появили в Симферопол, Ялта, Севастопол, както и в други градове на „ новите съставни формирания на Руската федерация “.
 
Снимката, както се прибавя, е оповестена от " Рагул " - диалект за изостанал, селски човек - Телеграм канал " Зла Мавка ". Като изложение той осведоми своя четец, че „ в украинската митология Мавка е зло зомби, доста сходно на немъртвото момиче, изпълзяло от тв приемника във кино лентата „ Пръстенът “.
 
Гръмейки безсилно, прикани хората да „ пишат на уредниците на акцията “.
 
Но това не е спряло работата на Мавка. Групата е отпечатала стотици бележки и продължава самоуверено да ги популяризира на инат на потисничеството на Москва.
 
  Превод: ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР