***Но нашият православен народ е достигнал до такова гнуснаво скотско

...
***Но нашият православен народ е достигнал до такова гнуснаво скотско
Коментари Харесай

Публицистика

***
Но нашият православен народ е достигнал до такова гнуснаво скотско състояние, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува срещу своите плътски теглила. Тука се подиграват с парцелът ти, с животът ти, с трудът ти, с децата ти и с най-свещените предмети на твоето човеческо съществуване, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният виновник и чакаш второто дохождание на Месия, с цел да добиеш премия за своите петвековни премеждия! Какво желаете от сходен народ? Той е плебей, и плебей категоричен, и аз имам цялостно човеческо право да го прокълна от сичкото си сърце и душа, в случай че той и отсега нататък остане по този начин безучастен към своята горчива орис. Проклет да е, в случай че той не въстане срещу своите кръвопийци!
в. " Знаме ", година I, брой 4 от 5 януари 1875 година

***

Из " Народът през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден "

Христо Ботев с Никола Славков и Иван Драсов в Румъния, 1875 година
...Нашият народ има собствен необикновен живот, необикновен темперамент, особна физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по националните си начала, и ще видите каква част от публичния живот ще развие той...
В. " Дума на българските емигранти ", юли 1871 година

***

Из " Политическа зима "

И в действителност, погледнете със слепите си очи на главите на нашите мудрословеснейши патки и вие на часа ще да видите, че по тях от дълго време към този момент са захванали да порастват разнообразни литературни зеленчуци, сякакви политически плевели и всевъзможни научни билки; а нощта се не свърша, зимата се не изминува и патриотите лежат в своите топли стаи, сънуват настрадинходжовски сънища и чакат да съмне, с цел да ги опишат на своята революционна Пенелопа и на нейните сополиви любовници.
Но и аз съм родолюбец, господа! Топлата соба, изпросеният самун, харизаната сланина и краденият лук довеждат стомаха ми до такова поетическо въодушевление, щото и аз сънувам, че скоро ще да пристигна равноправното лято. Облаците ще да произведат революцията, политическите дъждове ще да пометат гюрбето из моя двор, пред вратата ми ще да огрее слънце, народите ще да изпъплят из кръчмата и ще да се запощат на припек; а аз ще да излеза из своя дворец да се порадвам на ясното небе, на миризливите цветя и ще да запея: " Гледайте, очи, ненагледайте се! "
И да се ненагледаш! Пред вратата ти се събрало на конгрес племето, което едно време е избавило Рим, и с патриотически крякания се приготовлява да направи прелом в историята на гастрономията; почтените и значимите кокоши физиономии се разхождат по двора и вършат археологически открития по купището, с цел да снесат яйцето на общото южнославянско щастие; коронясаните венценосци се борят между тях, земат стратегически позиции и кукурикат за близкото решение на возточния вопрос; а младото потомство изникнало около дуварите и чака да го огрее слънцето откъм запад, с цел да каже своята последна дума за живота, за характера и за стремленията на гъбите.

***

Из " Смешен рев "

Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на нелепостта, на варварството, построени с отсечените глави на толкоз Предтечи, на толкоз велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкоз мъченици за насущния самун, - плачете! - лудите не може никой утеши, гневните не може никой укроти!
Кълнете комунистите, че унищожиха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: независимост или гибел, самун или патрон! Плюйте на техните трупове и на труповете на тези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на дамите си, на сестрите си, на майките си и през днешния ден наричате гневни блудници, тъй като имаха още мощ да се заловен за оръжие и избавят от вертепа на разврата!...
...Комунистите са мъченици, тъй като не са значими средствата в битката им за независимост, а концепцията на тази битка. " И свободата ще има свойте езуити ", споделя Гейне.
Нека в този момент нашата публицистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - с цел да оплаче други столици, други варварства и премеждия, по кое време робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?... И ще бъде ден - ден първий.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР