Но докато Барби беше пуснат в Япония през август, Опенхаймер

...
Но докато Барби беше пуснат в Япония през август, Опенхаймер
Коментари Харесай

Опенхаймер в Япония: как бе приет филмът в единствената страна,...

Но до момента в който " Барби " беше пуснат в Япония през август, " Опенхаймер " очевидно отсъстваше от кината в продължение на месеци.Тогава не беше обещано публично пояснение, което подхрани спекулациите, че филмът е прекомерно спорен, с цел да бъде показан в Япония - единствената страна, която в миналото е претърпяла нуклеарна офанзива по време на война.

 

Около 140 000 души умират в Хирошима и 74 000 в Нагасаки, когато Съединените щати хвърлят атомни бомби върху градовете през август 1945 година, дни преди края на Втората международна война.

 

В огромното кино в центъра на Токио, където " Опенхаймер " се прожектираше в петък, нямаше нито един забележим рекламен материал, какъвто може да се чака за международен мегахит. Вместо това единствено един дребен афиш популяризираше кино лентата, който е сниман с бюджет от 100 млн. $ и е събрал близо 1 милиарда $ в международните боксофиси, осведоми France24.

 

" Филмът е дълъг, три часа, само че аз го гледах деликатно, тъй като беше толкоз мощен ", сподели за Агенция Франс Прес след края на кино лентата 51-годишният Масаюки Хаяши. Японските разпространители може би са избрали да избегнат лятната премиера покрай годишнината от бомбардировките, сподели 65-годишният Тацухиса Юе.  Но " щеше да е немислимо, в случай че филм, който разказва по какъв начин е било създадено оръжието, не се покаже тук ", сподели той.

 

Филмът споделя историята на американския физик Дж. Робърт Опенхаймер, който управлява изобретяването на бомбата. Филмът получи възторжени мнения и беше най-награждаваното заглавие на премиите " Оскар " този месец, като сграбчи седем награди, в това число за най-хубав режисьор за Кристофър Нолан и най-хубав артист за звездата Силиан Мърфи.

 

Но в Хирошима, градът, унищожен от първата нуклеарна бомба, триумфът на биографичния филм на премиите " Оскар " срещна смесени реакции.

 

Кьоко Хейа, ръководител на интернационалния кино фестивал в града, съобщи пред Агенция Франс Прес след церемонията по награждаването, че съгласно нея филмът на Нолан е " доста американоцентричен ". " Наистина ли това е филм, който хората в Хирошима могат да гледат? " - попита тя.

 

Днес градът е преуспяващ метрополис с население от 1,2 млн. души, само че руините на куполната постройка към момента припомнят за ужасите на нападението, дружно с музей и други мрачни монументи.

Хейа споделя, че след дълъг размисъл " в този момент желая доста хора да гледат кино лентата ". " Ще се веселя Хирошима, Нагасаки и атомните оръжия да станат обект на полемики с помощта на този филм ", сподели тя.

 

Миналата година вирусните мемове на " Барбенхаймер " провокираха яд в интернет в Япония, където медийните известия акцентираха критици, съгласно които филмът не демонстрира вредите, породени от бомбите. " Можеше да има доста повече изложение и показване на ужаса на атомните оръжия ", споделя 96-годишният оживял от бомбардировката и някогашен кмет на Хирошима Такаши Хираока по време на специфична прожекция в града по-рано този месец.

 

" Опенхаймер " беше показан и на предварителна прожекция в Нагасаки, където оживелият Масао Томонага, 80 година, съобщи, че е впечатлен от кино лентата. " Мислех, че неналичието на... фотоси на оживели от атомната бомба е уязвимост на кино лентата ", сподели Томонага, който е бил на две години, когато е хвърлена втората бомба, и по-късно става професор, който учи левкемията, породена от офанзивите.

 

" Но в действителност репликите на Опенхаймер в десетки подиуми демонстрират шока му от действителността на атомната бомбардировка. Това беше задоволително за мен. ", добавя той.

 

Превод и редакция на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР