Нивото на река Урал в Оренбург се повиши през нощта

...
Нивото на река Урал в Оренбург се повиши през нощта
Коментари Харесай

Путин, помогни ни!: Русия и Казахстан евакуират над 100 000 души заради потопа

Нивото на река Урал в Оренбург се увеличи през нощта с съвсем 50 см и доближи 965 см., заяви ТАСС. Хидролозите предвиждат повишаване с 30-70 см през идващите 24 часа, заяви пред публицисти първият заместник-кмет на града Алексей Кудинов.

" Нощта мина доста неспокойно, равнището на Урал се повишава, през нощта се повиши с съвсем 50 см. В момента, тази заран е 965 см. Хидролозите дават прогноза, че Урал ще се повишава, ние предвиждаме, че през идващите 24 часа ще се повиши с още 30 до 70 см ", сподели Кудинов.

Потопът от вода от топящия се сняг заля десетки селища в планината Урал, Сибир и региони на Казахстан наоколо до реките Урал и Тобол, чиито равнища съгласно локалните управляващи са се повишили с метри за няколко часа до най-високата стойност, които са били регистрирани в миналото.

Късно през вчерашния ден равнището на река Урал в Оренбург, град с население към 550 000 души, доближи 9,31 м, надхвърляйки сериозното равнище от 9,30 метра, заяви регионалният шеф. Той прикани жителите на рисковите региони да се изтеглят.

" Призовавам към нерешителност и тези, които се намират в наводнените региони, да се изтеглят неотложно ", съобщи Денис Паслер в Teлеграм.

Жителите на града гребяха по пътищата, като че ли бяха посред реки.

Укрепват се язовири и диги.

Нагоре по течението на река Урал придошлите води пробиха язовирна стена в град Орск предишния петък. В понеделник се скъса и втора язовирна стена.

Регионалните управляващи оповестиха, че равнището на водата в Орск е спаднало с 21 сантиметра и в този момент е на 9,07 метра, което към момента е доста над формалното равнище за заплаха от към 7 метра.

Наводненията провокираха и недоволството на локалните поданици от локалната администрация. В центъра на Орск беше проведен митинг, като стотици наранени от стихията освиркаха кмета на града. Недоволството им беше провокирано от новината, че градските управляващи ще дават еквивалента на хиляда лв. като отплата за наводнен дом. Протестиращите се оплакаха от неналичието на предизвестие, както и от некачественото строителство на локален язовир.

Възмущение провокира и обяснението, на компанията, ръководеща разваленото оборудване. Според шефа й, стената била подкопана от гризачи. Протестиращите даже започнаха да скандират " Путин, помогни ни! ".

" Буквално няколко часа преди скъсването на стената ни споделиха: " Няма никаква заплаха ". Сега се получава, че хората са простаци и една седмица са чакали да ги наводни. Това е неистина ", съобщи недоволна жена.

" Повечето наранени са пенсионери. Чисто физически не могат да построят още веднъж къщите си, колкото и да им се желае ", акцентира протестиращ.

Министерството на изключителните обстановки на Русия заяви, че равнището на водата е спаднало в редица региони, само че дефинира обстановката като " към момента тежка ".

Сирени в Курган, град на река Тобол, приток на Иртиш, предизвестиха хората да се изтеглят неотложно . Регионалните управляващи обявиха, че равнището на водите ще продължи да се повишава в продължение на три дни. и предвидиха " сложна обстановка " до края на април.

Извънредно състояние беше оповестено и в Тюмен, основен град на главния нефтодобивен регион в Западен Сибир.

Руските осведомителни организации оповестиха, че министърът на изключителните обстановки Александър Куренков е дошъл в града в границите на районна обиколка за оценка на заплахата от наводнения.

" Трудните дни към момента предстоят за Курган и Тюмен ", съобщи пред кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков. " Приижда доста вода "

Президентът Владимир Путин беседва с президента Касъм-Жомарт Токаев на Казахстан, където над 86 000 души са били евакуирани поради наводненията. Токаев съобщи, че наводненията са евентуално най-тежките от 80 години насам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР