Нивото на необслужвани банкови кредити в България ще се запази

...
Нивото на необслужвани банкови кредити в България ще се запази
Коментари Харесай

Поне още половин година без ръст на лошите кредити - а после?

Нивото на необслужвани банкови заеми в България ще се резервира ниско най-малко доникъде на 2024 година, само че по-късно трендът може да се обърне, в това число - под въздействието на неподходящи процеси в Европа. Прогнозата е на " Агенция за събиране на вземания " (АСВ) - една от водещите компании в бранша си.

" Затягането на паричната политика в Европа и ограниченията на Българската национална банка (БНБ) за изстудяване на кредитирането - антицикличните буфери и повишението на минималните наложителни запаси, сигурно ще оставят отпечатък, само че по-скоро в средносрочен интервал, а през идващите 12 месеца инерцията в бранша от последните години ще продължи ", пишат от АСВ.

Причините са две:
Висока претовареност и възходящи междинни приходи дори по отношение на увеличаващите се разноски и инфлация - с над 30% растеж на междинната брутна работна заплата и над 60% скок при пенсиите сред януари 2022 година и септември 2023 година по данни на БНБ; Висока ликвидност на банковия бранш, която му разрешава да поддържа по ниски лихви по заеми и депозити спрямо други европейски страни - междинният лихвен % на новите ипотеки у нас е 2,61%, до момента в който в еврозоната е 3,93%.
" България към този момент е измежду дребното, запазили финансово успокоение в Европа във връзка с лихвите по заемите. (...) В момента делът на просрочените заеми е рекордно невисок, хората всеобщо са заети и възнагражденията им като цяло към момента нарастват. Това им оказва помощ да се оправят с погасяването на своите отговорности, при все че, че разноските за живот също се усилват ", разяснява ръководителят на Съвета на шефовете на АСВ Димитър Бончев.
 Десислава Арабаджиева: Цените на парцелите се повишиха, пораства и междинният размер на заемите
Десислава Арабаджиева: Цените на парцелите се повишиха, пораства и междинният размер на заемите

На какво да обърнем внимание при изтегляне на жилищен заем - отговорът в подкаста Money.bg Лични финанси

Проблеми от Европа

Според компанията сега в Европа са забележими процеси и трендове, които в средносрочен интервал са в положение да влошат кредитирането и в България.

" След невиждана серия от 10 поредни покачвания, стартирайки от негативни равнища - минус 0.25%, главната рента на ЕЦБ доближи 4%, което е най-високото равнище от основаването на еврото. Освен това, европейската стопанска система е пред криза, а високата инфлация изяжда приходите на семействата, което е причина за растеж на неприятните заеми ", се показва в прогнозата.
 ЕЦБ остави главните лихви без смяна - след 10 следващи покачвания
ЕЦБ остави главните лихви без смяна - след 10 следващи покачвания

Каква е повода

Авторите ѝ означават, че към този момент има голям брой изпреварващи индикатори, съгласно които равнището на необслужваните заеми на банките в еврозоната скоро ще изоставен рекордно ниските равнища от под 2%. Пример за това са действителните приходи на семействата, които стагнират и даже понижават - на фона на повишаващи се разноски за обслужване на заемите.

" Чистене " с цялостна мощ

У нас равнището на необслужваните заеми в банковия бранш също е рекордно ниско, само че е високо за Европейски Съюз - 3,81%. От АСВ означават обаче, че през последните няколко години делът на този тип вземания понижава съвсем непрестанно - главно поради продажба на портфейли към профилирани компании.

" Една от главните промени в бранша през миналите, динамични за пазара години, е построеният табиет на финансовите институции да продават своите портфейли с просрочени заеми интензивно, регулярно и на все по-ранен стадий, с цел да не се натрупват в балансите ", се показва в прогнозата.
 В кои европейски страни лихвите по ипотечните заеми са най-високи и в кои - най-ниски
В кои европейски страни лихвите по ипотечните заеми са най-високи и в кои - най-ниски

Къде стои България

В интервала 2017-2022 година пък финансиращите сдружения са предложили за продажба портфейли с обща номинална стойност от близо 10 милиарда лв., 3 милиарда от тях - през рекордната 2019 година

Инвестициите на АСВ в нови портфейли за първите 10 месеца на 2023 година нарастват повече от двойно по отношение на предходната година. В случая фактор е и тактиката на компанията да възстановява пазарен дял.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР