Нивото на инфлация в Аржентина надхвърли 100% за първи път

...
Нивото на инфлация в Аржентина надхвърли 100% за първи път
Коментари Харесай

Инфлацията в Аржентина надхвърли 100%

Нивото на инфлация в Аржентина надвиши 100% за първи път от началото на 90-те години, когато страната мина през хиперинфлация, заяви Би Би Си.

Инфлацията доближи 102.5% през февруари, заяви статистическата организация на страната, което значи, че цените на доста потребителски артикули са се нараснали повече от два пъти от 2022 година насам.

Аржентина изпитва стопански усложнения от години и по-голямата част от популацията в този момент живее в беднотия.

Неговото държавно управление се пробва да спре повишаването, като ограничи цените на храните и други артикули.

Но секторите на храните и напитките означиха най-драматичното нарастване в последно време, като цените набъбнаха с 9.8% през февруари спрямо януари.

Аржентинските медии отдават това нарастване частично на внезапното повишаване на цената на месото, която се е повишила с съвсем 20% в границите на месец. Продължителната гореща вълна и сушата, съществено засегнаха добитъка и посевите, сподели локалният информативен бюлетин Ambito.

Въпреки че символиката на темпа на инфлация, която надвишава 100%, е поразителна, резултатите от растящата инфлация от дълго време се усещат в Аржентина.

 Пенсиониралите се рано британци не желаят да работят макар растящите разноски за живот Пенсиониралите се рано британци не желаят да работят макар растящите разноски за живот

Миналия септември хората излязоха на улицата, с цел да изискат дейности против повишаването на живота, а през февруари централната банка на Аржентина съобщи, че ще бъде пусната нова банкнота от 2 хиляди песо (9.9 долара) в отговор на скока на потребителите цени.

Аржентинското държавно управление от дълго време се пробва да овладее инфлацията, само че раздялите помрачават опциите на икономическата политика на страната.

Миналото лято трима министри на стопанската система се смениха един различен в границите на четири седмици, когато икономическата рецесия в страната се задълбочи. Твърди се, че президентът Алберто Фернандес има несъгласия със своя заместител Кристина Фернандес де Киршнер за това по какъв начин да се оправят с икономическите проблеми на Аржентина.

През декември Международният валутен фонд (МВФ) утвърди още 6 милиарда $ помощи. Това беше последното заплащане от 30-месечна стратегия, която се чака да доближи общо 44 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР