Нивото на амбициите за нашите двустранни отношения и за отношенията

...
Нивото на амбициите за нашите двустранни отношения и за отношенията
Коментари Харесай

Радев: Нивото на амбиции за отношенията между Словения и България е високо

Нивото на упоритостите за нашите двустранни връзки и за връзките на бизнеса сред Словения и България е високо.

Това съобщи президентът Румен Радев, който дружно със словенския си сътрудник Борут Пахор откри през днешния ден в Любляна Словенско-български бизнес конгрес. Имаме доста предпоставки, които сочат това - регулярният разговор на най-високо политическо равнище, фактът, че предходната година открихме в София посолство на Словения, а също предходната година президентът на Словения персонално откри директната авиолиния сред Любляна и София, уточни Радев. Българският държавен глава дойде през днешния ден на двудневно публично посещаване в Словения и е придружаван от бизнес делегация.

В нея са включени редица представители на български компании в региона на осведомителните технологии, туризма, строителството, хранително-вкусовата индустрия и други, които ще обсъдят със свои сътрудници от Словения реализацията на общи планове. В бизнес форума в Любляна вземат участие и над 70 словенски компании.

Радев уточни, че двустранният стокобмен към този момент е над 420 милиона евро, само че капацитетът е доста по-голям. Той означи, че може да се направи доста повече посредством задълбочаване на бизнес контактите, увеличение на взаимните вложения, търсене на нови ефикасни взаимноизгодни конгреси на икономическо и бизнес съдействие, по какъв начин дружно да произвеждаме, да развиваме нови хрумвания, дружно да излизаме на трети пазари. Румен Радев акцентира, че двете страни имат доста общи неща.

Освен общите славянски корени, околните обичаи и просвета, президентът означи, че и Словения, и България са експортно насочени стопански системи и нашият главен сътрудник е Европейски Съюз. Развиваме сходни цели в нашата стопанска система - автомобилната промишленост, производството на авточасти, туризма, ай ти бранша, туризма, уточни президентът, който означи опциите на нашата страна за спа туризъм.

Той уточни, че двете страни могат да научат доста една от друга. Радев сподели също, че общият им апел със словенския президент е, когато приказваме за съгласуваност в нашия район, да не се ограничаваме единствено със съгласуваност в превоза, в енергетиката, в известията, а да мислим по какъв начин да свързваме младежите посредством просвета и обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР