Нито една държава от Европейския съюз не е готова да

...
Нито една държава от Европейския съюз не е готова да
Коментари Харесай

Държавите в ЕС с подвеждащи послания за климатичните промени

Нито една страна от Европейския съюз не е подготвена да сведе до нула своите въглеродни излъчвания до 2050 година Това сочат резултатите от оповестения нощес отчет, поръчан от Европейската климатична фондация.
Документът прави оценка на Интегрираните национални проекти „ Енергетика и Климат “ за 2030 година на всичките 28 страни членки.
Според отчета даже и най-амбициозният проект – този на Испания, може да се оправи с казуса едвам на 52 %. Следват Франция, Гърция и Швеция, със надлежно 47 %, 44 % и 43 % планиран триумф.
Словенският проект за климата е финален с оценка от единствено 3 %. А този на България е оценен на 15 % при междинен резултат за Европейския съюз от 29 %, разкриват от интернационалната природозащитна организация WWF.
„ На този стадий в българския проект липсва екологична оценка. А това е основно в случай, че в него се залага 44 % растеж в използването на биомаса от горите в частта за отопление с ВЕИ. ;
„ Това неизбежно ще утежни и качеството на въздуха в обитаемоте места “, разяснява Георги Стефанов, основен специалист на процедура „ Климат и енергетика “ във WWF България. „ Нещо повече, ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която планува понижаване каузи на ВЕИ в производството на електричество до 2030 година и прави поръчка въглищата да се употребяват още 60 години “.
Природозащитната организация се притеснява, че българският проект не преглежда увеличеното прилагане на биомаса от горите като евентуален риск за природата. Освен това в него е залегнала подвеждащата аргументация, че предпазените територии пречат за развиването на ВЕИ.
Докладът демонстрира, че въпреки и да подхващат стъпка за ограничение на нездравословните излъчвания, страните членки към момента са прекомерно надалеч от упоритостите на Парижкото съглашение. Сред главните проблеми в проектите на всички страни, в това число и България са:
- Липсата на действителни ограничения за унищожаване на дотациите за въглища и изкопаеми горива;
- Слабата поддръжка за нови вложения във ВЕИ сектора;
 - Свръхупотребата на неустойчиво добита биомаса, което ще подложи горите на спомагателен натиск;
 - Неадекватни публични консултации;
 - Недостатъчно изпитание за реализиране на световните цели за климата доникъде на века.
Авторите на отчета считат, че към момента има време за смяна на курса. До края на 2019 година, когато би трябвало да бъдат направени окончателните разновидности на Националните проекти, държавите-членки могат да работят за тяхното възстановяване като съгласуват климатичните и енергийни цели с всички заинтригувани страни.
В навечерието на европейските избори WWF приканва за амбициозни политики, които да привлекат повече вложения в чистата енергийна инфраструктура.
" Тя ще усъвършенства качеството на живот на жителите, ще сътвори опция за икономическо развиване, основано на нисковъглеродни технологии и ще понижи разноските за енергийния преход. Исканията на природозащитниците са систематизирани в Манифеста на WWF за европейските избори.
Българският план за интегриран проект в региона на енергетиката и климата можете да намерите тук. Цялата позиция на WWF за неналичието на екологична оценка на проекта, е налична тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР