Нито един ръководител на компания, получила най-големи кредити от Българската

...
Нито един ръководител на компания, получила най-големи кредити от Българската
Коментари Харесай

Най-големите кредитополучатели от Банката за развитие си обслужвали кредитите

Нито един началник на компания, получила най-големи заеми от Българската банка за развиване (ББР), не се яви на плануваната за през днешния ден среща със служебния министър на стопанската система Кирил Петков. От осем компании обаче единствено две - " Благоевград БТ " и " Транспект ", не са изпратили писмен отговор до него.

В писмата от другите компании има извинения, че не могат да участват, а всички шест дали отговор, са уверили, че обслужват заемите си, сподели министърът.

" Щастлив съм като принципал, че макар рецензиите за кредитирането на огромните компании от ББР, най-малко първата индикация е, че заемите се обслужват. Остава въпросът, дали това е най-хубавото харчене на 1 милиарда лв. държавни пари ", сподели Петков. Министърът разясни, че има сигнали, че дребните компании не стигат до заемите на ББР и прикани сходни сигнали да се пращат в министерството на стопанската система.

Вчера Кирил Петков предложения за диалог тримата членове на надзора на ББР, само че на срещата пристигна единствено неговият ръководител Стамен Янев, който е в банката и най-отскоро. Служебният министър на стопанската система предложи за уволняване другите двама членове на надзорния съвет на Българската банка за развиване Митко Симеонов и Велина Бурска (какво обясниха те за заемите вижте тук).

ББР е във фокуса на публичното внимание от няколко дни, откакто министър Петков заяви, че при 1.4 милиарда лева капитал на държавната банка, близо милиард са налети в 8 компании, от които четири може би са свързани косвено с Делян Пеевски. Вчера се разбра също, че надзорният съвет на финансовата институция не е получавал информация за отпусканите заеми от управителния съвет.

Поканените компании и техните заеми:

Кредити с размер над 140 млн. лева.

Слънчев ден АД

Благоевград- БТ АД,

Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лева:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лева:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР