Ниски разходи и държавни стимули у нас отбелязани в доклад

...
Ниски разходи и държавни стимули у нас отбелязани в доклад
Коментари Харесай

Държавният департамент: България е привлекателна страна за инвестиции

Ниски разноски и държавни тласъци у нас маркирани в отчет на Държавния департамент

България се преглежда от доста вложители като привлекателна дестинация за вложения с ниски разноски и с държавни тласъци. Това се споделя в отчета за капиталовия климат за 2022 година, направен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент. В частта за нашата страна се добавя, че тя предлага едни от най-евтините работни места в Европейски Съюз с ниски и плоски корпоративни налози. Все отново американскато външно министерство отбелязва, че у нас се следи най-ниската продуктивност на труда в Европейски Съюз и бързото стесняване на популацията може да изостри наклонността.

“През 2021 година България продължи да страда от пандемията от COVID-19 и обвързваните с нея ограничавания, макар че въздействието върху стопанската система беше по-малко съществено, в сравнение с в доста други европейски страни. През 2021 година държавното управление актуализира бюджета, с цел да включи повече обществено финансиране на ограничения, свързани с Коронавирус... Туризмът, логистиката, секторите на услугите и автомобилният бранш бяха изключително мощно наранени от пандемията”, написа в отчета.

Там се отбелязва, че българската стопанска система е имала спад от 4,4% през 2020 година, възстановила се е до растеж от 4,2% през 2021 година и се чака да нарасне с 4,8% през 2022 година

Войната в Украйна и растящите цени на силата и храните обаче заплашват тези упования за напредък.

Наред с ендемичната корупция вложителите цитират други проблеми, възпрепятстващи вложенията, в това число компликации при приемане на нужните разрешителни, непредсказуемост заради чести регулаторни и законодателни промени, спорадични опити за отменяне на дълготрайни държавни контракти и неефективна правосъдна система”, пишат от Държавния департамент.

Американското външо министерство напомня, че държавното управление на Кирил Петков, което пристигна на власт през декември 2021 година, е показало промяната на върховенството на закона като собствен най-голям приоритет.

Докладът се уповава и на изследвания, които показвали непрекъсната липса на публично доверие в основния прокурор и съдилищата.

В документа се приказва и за непозволено политическо и бизнес въздействие върху правосъдните преследвания, в това число за завземане на доходоносни бизнеси.

Американците означават, че у нас няма държавна организация за поощряване на външните вложения и не съществуват ограничавания за локалния бизнес да влага в чужбина.

“България нормално поддържа основаването и развиването на дребен и междинен бизнес по отношение на финансирани от Европейски Съюз стратегии за нововъведения и конкурентоспособност и със специфичен акцент върху потенциала за износ”, написа още в отчета.

Врнего се натъртва на това, че в страната има мощен напредък в създаването на програмен продукт, техническата поддръжка и аутсорсинга на бизнес процеси. ИТ секторът пък е привлякъл редица американски и европейски компании в България и доста от тях сътвориха световни и районни центрове за обслужване в страната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР