Нищо неочаквано на парламентарните избори от втори април - това

...
Нищо неочаквано на парламентарните избори от втори април - това
Коментари Харесай

Политическият императив: правителство трябва да има

Нищо ненадейно на парламентарните избори от втори април - това е общият извод, който може да бъде изработен. Това, което чакаха социолозите, се случи: паритет сред двете съществени политически обединения, като единственият късмет да бъде формирано държавно управление е с тяхното взаимно присъединяване. Без ГЕРБ-СДС държавно управление не е допустимо, без " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) единственият вероятен вид е така наречената " хартиена коалиция ", включваща ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия - единствено че такава надали ще бъде осъществена, заради огромните имиджови вреди, които допуска - а предвид на бъдещите локални избори, на които ГЕРБ разчита за удържане на властовите си позиции, подобен риск мъчно би бил стихотворец.

Следователно - още от същото? Не, през днешния ден има една трагична разлика: този път държавно управление би трябвало да бъде формирано, защото търпението на гласоподавателите към този момент се изчерпа. Ако за следващ път станем очевидци на безплоден парламент, на идващите избори всяка от огромните политически обединения ще понесе доста съществени електорални загуби - и българският политически хайлайф би трябвало да бъде в действителност безумен, с цел да не осъзнава това събитие. Подобна обстановка би била явен знак, че тясно партийните ползи надвиват над националните, а резултатът от този знак ще бъде срив на изборната интензивност, делегитимация на самата политическа система и растеж на гласовете за асистемните играчи - като " Възраждане " да вземем за пример (но освен - появяването на " ИТН " на парламентарното поле е също неприятен знак).

 След изборите: В очакване политиците да предложат решение за държавно управление След изборите: В очакване политиците да предложат решение за държавно управление

Императивното условие за постоянно държавно управление обаче напълно не е обвързвано единствено с партийните ползи на участващите в изборите партии. Правителство би трябвало да бъде формирано, с цел да се подсигурява на България сигурност и почтено политическо бъдеще - заради следните аргументи, които просто задължават партиите да обуздаят своето его, а точно:

1. Без постоянно държавно управление с ясна евроатлантическа ориентировка участието на България в Шенген и Еврозоната просто няма да се състои. Това са двата съществени геополитически целта, от които зависи развиването на българската стопанска система и по-нататъшната ни интеграция в модерния цивилизован свят, част от който се стремим да бъдем.

2. България трагично изостава в реализацията на Плана за възобновяване и развиване на Европейски Съюз - и съществена причина за това закъснение е неналичието на политическа непоклатимост и законни гаранции, че поетите задължения по този проект ще бъдат спазвани. Точно противоположното: волунтаристични решения на служебни държавни управления слагат под риск приемането на средствата по този проект - а става дума за милиарди евро, от които България се нуждае.

Партийните централи търсят потребни ходове

3. Пак по същата причина продължава отливът на непознати вложения в българската стопанска система - и ще продължава до тогава, до момента в който не се появи постоянно държавно управление, което потвърждава освен на думи, само че и на дело своята предвидимост, непоклатимост и достоверност.

4. От две години насам (като изключим късото ръководство на четворната коалиция) България де факто действа като президентска република, ръководена от служебни държавни управления, назначавани и директно подвластни от волята на президента Румен Радев. Това му дава опция да акумулира властови запаси и да постанова геополитически трендове, отиващи надалеч оттатък конституционните му преимущества. Това е извънредно рискова наклонност, като се има поради неговата роля на главен бранител на съветските ползи в България - и неговият отвод да бъде оказана военна помощ на Украйна в един извънредно трагичен миг от международната история, в който волята да бъде обуздана съветската експанзия сплотява цялата демократична общественост в цивилизования свят. Режимът на неговите изключителни президентски компетенции би трябвало да бъде кръстосан - без значение от това какъв брой мъчителни взаимни отстъпки ще се наложи да бъдат изработен с тази цел.

5. Най-важната причина обаче е обвързвана с вероятното разколебаване на геополитическата ориентировка на България, в случай че днешното безредие продължи. България освен че не зае почтена позиция във връзка с съветската инвазия в Украйна - нещо по-лошо, представяна от своя президент и министрите на неговото държавно управление, тя се държи двулично и неприлично, което подронва доверието към нея като към предан евроатлантически сътрудник. Тази наклонност би трябвало да бъде пресечена и доверието към нас - възобновено, и то освен тъй като става дума за един безалтернативен от морална позиция проблем, в който е пределно ясно на чия страна е положителното и на чия - злото, а и тъй като така наречената " миролюбска " позиция на Радев и русофилските партии са знак за избор, който ни слага един до друг с агресорите - и затова на губещата страна в спор, придобил към този момент международни измерения. Трябва ли да подсещам за българските обичаи в заставането на неверната страна?

6. Рязко повишения асистемен избор за " Възраждане " е знак, който също не би трябвало да бъде подценяван. Гласуващите за тази партия са белязани освен и просто с политическо незнание - това в действителност са гласоподавателите, които се усещат комплицирани, изплашени и обезсърчени от протичащото се на политическата сцена; те са тези, които живеят с чувството, че самото съществуване в изискванията на народна власт накърнява техните полезности и техния персонален интерес. При следващ ялов парламент техният растеж няма да стихне, в противен случай, той ще нарасне до рискови граници - и в случай че си спомним по какъв начин Хитлер е пристигнал на власт, мисля, че е време да се поразтревожим.

 Всички чакат дефинитивни данни Всички чакат дефинитивни данни

 Подлите временаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Както се споделя - това е ситуацията. Правителство би трябвало да има - това е условието на самите гласоподаватели, които за следващ път потвърдиха паритета на двете огромни политически обединения, само че и условието на политическите действителности от международен мащаб, в границите на които битува България. Тези, които откажат да се съобразят с това императивно условие, рискуват да изгубят забележителна част от своя електорат, само че и нещо по-лошо - своята политическа идентификация. Искат или не желаят, водачите на ПП-ДБ би трябвало да се разделят с прашеца на своята политическа девственост; желаят или не желаят, водачите на ГЕРБ-СДС би трябвало да се простят с илюзията, че Бойко Борисов може да се върне на бял кон в българската политика.

Как тъкмо могат да го създадат е обособен и много спорен въпрос - само че е време да схванат, че съставянето на постоянно държавно управление е главния им приоритет, а не коя партия какви периметри желае да резервира за бъдещите локални избори.

И още нещо: мощно се надявам да не се стигне и този път до политическо надхитряне, чийто залог е кой ще бъде отговорен за това, че и този път не е формирано държавно управление. Този филм към този момент сме го гледали - българският гласоподавател може да е лутащ се и политически недообразован, само че е задоволително песимистичен, с цел да си каже този път: " Комай ни лъжат тези синковци! "

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР