Нищо не може да върне живота на двете момичета, които

...
Нищо не може да върне живота на двете момичета, които
Коментари Харесай

5 неудобни въпроса за разследването на катастрофата на "Черни връх"

Нищо не може да върне живота на двете девойки, които бяха погубени от дрогирания водач Георги Семерджиев. Близките на починалите и цялото общество очакват заслужено наказване за килъра на пътя. Докато делото обаче стигне до съда, проверяващите органи имат задачата да съберат задоволително неопровержими доказателства както за виновността на Семерджиев, по този начин и на хората, които са му помогнали преди и след злополуката. Но през тези минали две седмици на следствието към този момент се трупат съмнения, които повдигат въпроси за неговата обективност. 

1. Кой събира доказателствата?

Трагедията се случи към 23 ч. на 5 юли на столичния бул. " Черни връх ". Вероятно поради късния час не е известно досега да има директни очевидци на злополуката, които да кажат кой е излязъл от джипа на Семерджиев и по кое време тъкмо са пристигнали първите полицейски чиновници. " Първи на мястото на произшествието са пристигнали униформени чиновници от едно профилирано поделение, които са направили първите рутинни дейности по обезопасяването на региона. Интересно е кой е пристигнал след тях - един човек с бял костюм. Това е един боен прокурор, чието име ще спестя ", описа криминалистът Иван Савов пред Нова телевизия.

Става дума за ръководителя на Военно-окръжната прокуратура в София Адалберт Кръстев. Минути след злополуката той е сниман в бял костюм да оглежда местопроизшествието и да приказва по телефона. Прокуратурата се оправда, че Кръстев е минавал инцидентно оттова, връщайки се от вечеря с другари. След като е видял тежкия случай, е оказал помощ на чиновниците на реда, с цел да се обезпечи периметър на следствието.  " Моята догадка е, че някой го е изпратил там, с цел да види какво се случва. И тук към този момент нещата излизат отвън Министерство на вътрешните работи и въпросът е дали Семерджиев не е обвързван с по-високите етажи на властта ", разяснява още криминалистът.

Няколко часа  след случая се намеси и основният прокурор Иван Гешев, който лично възложи делото на екип от Националната следствена работа. Случайно или не, началник на следствието се оказа точно Ясен Тодоров, който постоянно се изрича в поддръжка на Гешев. Преди това, до момента в който беше член на Висшия правосъден съвет, Тодоров постоянно гласуваше с болшинството към някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. След като Гешев наследи Цацаров, той предложи Ясен Тодоров да стане зам.-директор на Национална следствена служба, което се случи през декември 2021 година

2. Как се събират доказателствата?

Ясно е, че да бъдат веществените доказателства годни в съда, би трябвало да са събрани по избран ред. Може би това е и повода обвиненият Георги Семерджиев да остане повече от 6 часа в жилището, където беше арестуван, вместо да бъде откаран към следствения арест. Случаят подсети на задържането на някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова през 2018 година, когато двете дами бяха държани с белезници часове наред на пътното платно. Тогава прокуратурата се оправда, че всяка белязана банкнота е трябвало да се опише. Сега не стана ясна причината за бавното отклоняване в ареста на Георги Семерджиев. А и не беше на улицата като Иванчева и Петрова.

Веднага след задържането на обвиняемия водещият следствието Ясен Тодоров съобщи, че Семерджиев е отказал да даде кръв за проба, с която да се откри дали е карал под въздействието на опиати и алкохол. Не му е била взета кръв нито през тези 6 часа, в които беше държан от полицията, нито след това в ареста. Наложило се е да го закарат в Министерство на вътрешните работи болница.  " Още нямаме резултат от назначената кръвна експертиза, само че иззехме задоволително количество кръв макар неговата опозиция “, сподели Тодоров седмица след задържането на Семерджиев. Информацията, че е карал с метамфетамин в кръвта беше обявена чак на 15 юли - 10 дни след случая. Предстои да разберем в правосъдна фаза дали бавната работа по проучването на кръвта не е компрометирала изводите на експертизата. 

Освен това разполовените останки от джипа на Семерджиев и разрушеното такси стояха няколко дни на открит паркинг със свободен достъп до постройката на Столична дирекция на вътрешните работи. Чак след това бяха преместени в Националната следствена работа.

Тодоров твърди още, че предстоят да се съберат всички записи от камери на Столична община и Пътна полиция-СДВР, с цел да се види кой е управлявал автомобила през деня директно преди злополуката. Изглежда, че две седмици не са стигнали, а занапред ще се наблюдава придвижването на автомобила. В същото време зам.-шефът на Национална следствена служба употребява шумното дело за персонален пиар. Дори се похвали, че самичък и по случайност открива основни доказателства ,;като стълбата, с която Семерджиев се е качил до балкона на фамилното му жилище в кв. " Лозенец ". След като проверяващите предположили, че обвинямият е употребявал стълба, Тодоров я разкрил, до момента в който разхождал кучето си в региона, описа самият той.

3. Кой още е бил в колата на Семерджиев?

Може би най-важният човек за следствието на тази тежка злополука е пасажерът в автомобила на обвинямия, който също е избягал. За разлика от Семерджиев, който е сниман от камери покрай случая да тича с една обуква, никой не е видял другото лице от джипа палач. Министерство на вътрешните работи и Национална следствена служба даже съумяха да влязат в несъгласие по този въпрос. Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи пред публицисти, че е установена жената, за която се допуска, че е била със Семерджиев по време на злополуката, като загатна, че тя е полицейски чиновник. Беше отстранена от служба за 2 месеца служителката в група „ Охрана на публичния ред “ към бранш „ Охранителна полиция “ при Първо районно управление (на МВР) Симона Радева.

После обаче следователят Ясен Тодоров заяви, че Радева е помогнала на Семерджиев да се укрие и евентуално да прикрие следи от закононарушението, само че не е била в автомобила все още на злополуката. Така към този момент две седмици остава незнайна самоличността на индивида до Семерджиев в нощта на случая. Той е основен за следствието, тъй като знае тъкмо какво се е случило преди злополуката. Освен това може да се окаже, че точно незнайният човек е този със сериозните връзки по високите етажи на властта.

Всъщност тезата на отбраната на обвинения, че той е бил похитен и не е карал, може да бъде разрушена най-вече от показанията на незнайния пасажер. Но до момента в който самоличността му остава неразкрита, Семерджиев умерено може да твърди, че различен е карал или че до главата му е бил опрян револвер.

Очевидно е, че за Национална следствена служба тази линия на следствието не съставлява подобен интерес. " Имаме движимости, които свързват Семерджиев с действието, и съвпадане на ДНК ", уточни Тодоров, без да е ясно по какъв метод това потвърждава, че точно обвиненият е карал автомобила, в който явно е бил. Първоначално информацията от следствието гласеше, че сигурно е имало пасажер в джипа. Зам.-шефът на следствието обаче към този момент отстъпва от тази теза.  " Нито мога да потвърдя, нито да отрека, че в колата е имало различен човек ", съобщи Тодоров. Което значи, че допуска да няма нито един директен очевидец на злополуката макар първичната информация за противоположното. Въпреки изобилието от камери на мястото и неналичието на грам безспорна информация.

4. Кой е помагал на Семерджиев?

Към момента прокуратурата не е повдигнала обвинявания на помагачите на Семерджиев. Следствието твърди, че Симона Радева е съдействала на обвинения след злополуката дружно с още двама души. По информация на Българска национална телевизия по време на разпита тя е разказала, че след злополуката служители на реда от 4-то РПУ са отишли до автомивката на Семерджиев, откъдето са взели стълба и са я занесли до жилището в " Лозенец ". 

Ясен Тодоров удостовери, че Радева се е обадила на още две лица, с които е помогнала на Семерджиев. " Кой е споделил, че са служители на реда?! Това са лица, които са разпитани от нас и са доста значими очевидци ", означи следователят. Явно значимата им роля на очевидци пази тези хора от обвинявания, откакто потвърдено са помогнали на Семерджиев да се укрие. Изглежда още, че Симона Радева ще остане единственият полицейски чиновник, който ще понесе отговорност за връзките си със Семерджиев макар първичната информация, че той е бил подпомаган и от служители на реда в 4-то РПУ в София. Според източници на Нова телевизия приятелят на Симона Мирослав Якимов е служителят, който пръв дошъл на мястото на случая. След злополуката той е изместен на пост при арестантите в 4-то РПУ евентуално с цел да не бъде на терен.

5. Ще има ли каузи против служители на реда?

Разследващите не са дали също отговор чии са полицейските палки и синята лампа в колата на обвинения. Сигурно е обаче, че от самото начало преди злополуката той се е радвал на полицейски чадър. Няма друго обяснение за това, че Семерджиев е карал без брошура от 2005 година, а от юни безрезултатно се търси по дело за опиати. Преди месец е избягал от полицията, откакто е спрян за инспекция.

Въпреки че прокуратурата се пробва да трансферира напълно на Министерство на вътрешните работи виновността за бездействието по отношение на Семерджиев, ще бъде същински неуспех за Национална следствена служба, в случай че следствието въобще не стигне до полицейската шапка на обвинения. Част от материалите по делото за злополуката бяха отделени в настрана досъдебно произвеждане на Софийската градска прокуратура. Според нея в интервала 2021 година до деня на злополуката при изискванията на продължавано закононарушение длъжностно лице от конструкция на Министерство на вътрешните работи е нарушило служебните си отговорности за да набави за себе си или за другиго полза. 

Време е и да стане ясно дали Семерджиев е употребен от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата като очевидец по каузи от значителен интерес. Разследващият публицист Димитър Стоянов изнесе информация, че някогашният футболист е очевидец по едно от основните каузи за наркотрафик против сочения за наркобос Радмил Ранов - Рани Ланеца. Става дума за досъдебно произвеждане от 2017 г. на Специализираната прокуратура по разказа на ГДБОП против проведена незаконна група за разпространяване на опиати. Делото се гледаше от Специализирания углавен съд. В тази връзка има подозрения, че Семерджиев се е радвал на привилегировано отношение от органите на реда.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР