Никой в България не преследва политическата корупция. В затвора няма

...
Никой в България не преследва политическата корупция. В затвора няма
Коментари Харесай

"Гардиън": Облаци от корупция висят на България, докато поема председателството на ЕС

Никой в България не преследва политическата корупция. В пандиза няма нито един някогашен чиновник на държавното управление. Достигнахме стадий, в който описваме държавнана корупция като завладяване на страната. "

Това споделя за Огнян Шентов от Центъра за проучване на демокрацията в публикация на лондонския " Гардиън ", озаглавена " Облаци от корупция висят на България, до момента в който поема председателството на Европейски Съюз ".

В нея авторката Дженифър Ранкин цитира от Брюксел отчет на ЦИД, " който обрисува унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото ". Повече от 20%, или 1.3 милиона пълнолетни българи, са взели участие в някаква корупционна интервенция като плащащи или получаващи рушвет, само че през 2015 година са завършени едвам 72 каузи, споделя още Ранкин.

В среднощ против 1 януари ще свири музика и ще блестят фойерверки, когато България - най-бедната и " най-корумпираната " страна в Европейски Съюз ще поеме палката на ротационното председателство. Да си ръководител на съвещанията на Европейски Съюз и на определянето на дневния ред към този момент не носи това въздействие, което имаше в предишното, само че въпреки всичко е доста значим миг за тази страна, станала член с последната вълна, се споделя още в публикацията.

Ранкин цитира Transparency International, която дефинира България като страната от Европейски Съюз, в която усещането на корумпираност е най-високо, както и че наличието в държавното управление на извънредно десни партии провокира паника, а борци с корупцията се притесняват, че в идващите 6 чесеца Брюксел ще се държи по-меко по отношение на управляващите в София.

В публикацията се споделя още, че измежду борещите се с корупцията в България се счита, че " Лукойл " има монополна власт, обезпечена с помощта на няколко държавни управления посредством закони, които пречат на конкуренцията. Рухването на КТБ е посочено като образец за жертва на " спор сред нейния богат притежател и един политик ".

Механизмът за съдействие и верификация, основан при приемането на България и Румъния през 2007 година, трябваше да работи няколко години, само че и през днешния ден двете страни са обект на специалн онаблюдение дали следват европейските правила, споделя на читателите си " Гардиън ". Но резултатът от годишните отчети е липсващ, споделят от средите, борещи се с корупцията.

" Очевидно е, че механизмът докара до резултати. България съумя да сложи под надзор проведената си престъпност. Но корупцията и правосъдната промяна не донесоха резултатите, на които Европейски Съюз и Брюксел се надяваха ", изяснява Руслан Стефанов от ЦИД. Според него е неточност да се повтаря, че това е най-корупмираната страна в Европейски Съюз, тъй като проучвания, разнообразни от тези на Transparency International, разкриват друга действителност. " Допитванията на Transparency International са на процедура въпрос дали харесваш страната си. Не мисля, че в България има повече корупция, в сравнение с в Словакия, да вземем за пример, само че евентуалните последствия тук са мног опо-големи, тъй като българската стопанска система е доста по-малка. "

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (7)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР