Никой сериозен анализатор не вярваше, че на афганистанското общество би

...
Никой сериозен анализатор не вярваше, че на афганистанското общество би
Коментари Харесай

Йовчев: Никой не очакваше, че изтеглянето на американците ще стане нескопосано

" Никой сериозен анализатор не вярваше, че на афганистанското общество би могло да се наложи демократична народна власт извън. Въпрос на време беше тази концепция да отмине. Но никой не очакваше, че изтеглянето на американските елементи ще стане по подобен неблаговиден метод. Изтеглянето на войските от Афганистан показва некадърност, безпорядък и безнаказаност ".

Това разяснява пред БНР Цветлин Йовчев, някогашен шеф на ДАНС и някогашен министър на вътрешните работи.

По думите му проблемите в страната са почнали още по време на руската инвазия:

" Ал Кайда, която носи идеологията на световния джихад, беше основана в Афганистан през 1988 година, когато се водеше съпротивата против руската инвазия. Едни от най-сериозните опасности, които ще срещне демократичното общество, е, че се ражда опцията на територията на Афганистан за основаване на халифат - властнически режим, воден от религиозния водач, който да ръководи по законите на шериата ".

В предаването " Политически НЕкоректно " Йовчев акцентира, че България може да откри запаси и да провежда сполучливо противопоставяне на една мигрантска вълна:

" Проблем е, че няма общоевропейска идея за това по какъв начин да управляваме мигрантските потоци и да се погрижим за интеграцията на тези хора. В потока ще има хора с военен опит, с крайни ислямски разбирания, изповядващи салафизма. Влизането на тези хора на територията на Европа е доста рисково. Ще има проблем с интеграцията на бежанците - те нямат обучение, професионални умения, с цел да стартират работа, не знаят езика. Тези хора като просвета и като ценностна система се разграничават доста от нас. От тези неща ще произтекат заканите и за България, и за Европа ".

Според него при добра организация България би могла да се оправи с бежанска вълна и страната ни има потенциал и нужните фрагменти, които да съумеят да филтрират рисковите хора измежду бежанците.

Цветлин Йовчев разяснява и тематиката с полицейското принуждение у нас . По думите му проблем е, че никой не се е опитал да стигне до същността на казуса - за какво се стигна до такава степен.

" Истината е, че имаме бездънен проблем, поредност проблеми, които откриха проявяване в тази обстановка. Подбора на хора, образование и тренировки, организация на такива мероприятия. Интегритет на чиновниците - да имат ясна ценностна рамка, ясни професионални цели, към които да са лоялни и съпричастни. Това нещо липсва... Агресията на служителите на реда е предизвикана от това, че тези хора не са готови. Вероятно преди този момент те самите са били обект на експанзия. Ако интервенцията беше добра проведена, нямаше да се стигне до тази обстановка ".

Йовчев счита, че когато по такава тематика стартират политически боричкания, постоянно резултатът е нулев и оказва отрицателно въздействие върху системата.

Мнение на Цветлин Йовчев за подслушванията по време на митингите е, че има преувеличаване за броя на хората, които са станали обект на това, а за бъдещето на Народното събрание и на вероятно държавно управление - вероятностите " за " са все по-малко.

" Не съм очаквал да има такова детско политическо държание ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР