Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации,

...
Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации,
Коментари Харесай

Карамфилова: Никой от нас не желае да затваря големите горивни инсталации

„ Никой от нас няма предпочитание да затваря огромни горивни съоръжения, само че в издадените сложни разрешителни, са избрани изискванията, при които всяка от тези съоръжения може да работи. От неизпълнението на тези разрешителни следва нарушаване на екологичните правила, а това води до прекратяването на активността им до привеждането в сходство “. Това сподели министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на взаимна конференция с министъра на енергетиката Росен Христов.

Тя добави, че фокусът на Министерството на околната среда и водите е в превантивния надзор, предоставяне на съответните преписания за премахване на нарушаванията с цялата мощ на контролната активност и на закона. Към момента във всяка една от огромните горивни съоръжения се правят ежедневни инспекции, в това число в почивни дни. Командировани са специалисти от други районни инспекции по околната среда и води, изясни тя.

„ Този проблем обаче не е единствено проблем на околната среда. До този един миг фрагментирането на дейностите е довело до неналичието на съответни резултати “, сподели министърът и акцентира, че посочените нарушавания засягат бранша на енергетиката, водят до обществени и финансови проблеми, и основават риск за здравето.

Министър Карамфилова напомни, че единствено в границите на по-малко от 12 часа, от петък до събота, в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид. Държавата ни, като членка на Европейския съюз има ангажимент превишенията на серен диоксид на годишна база да са до 24 пъти на средночасовите правила и до 3 пъти на средноденонощните. „ В събота ние достигнахме прага на 3-те средноденонощни правила “, изясни тя.

„ Този миг е извънредно сериозен поради обстоятелството, че сега против България има две наказателни процедури поради качеството на атмосферния въздух. Едната е за нарушение на нормите за серен диоксид, а другата е обвързвана с фините прахови частици ”, съобщи министър Карамфилова и добави, че сега Министерството дава информация на Европейската комисия, с цел да покаже страната ни дали има устойчива наклонност към понижаване на превишенията на серен диоксид.

Министър Карамфилова добави, че на 21 септември следва присъединяване на страната в така наречен устни надпревари в Съда на Европейски Съюз, където задачата е да се покаже дали страната ни ползва ограничения и какви са те, с цел да не се позволява повече редовно нарушение.

„ За страдание обстановката, която породи в петък и събота, ни слага под голям риск и води до извънредно отрицателна наклонност “, сподели министър Карамфилова.

На въпрос за Топлоелектрическа централа „ Брикел “ министърът изясни, че малко преди началото на август е наложена насилствена административна мярка с авансово осъществяване, което съдът анулира на първа инстанция. Впоследствие на втора инстанция, съдът удостоверява с претекстовете, че касае социално-икономически аспекти без да става дума за екологичните правила. Към момента предприятието работи, само че се извършат ежедневни инспекции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР