Никой не знае истинското име на това красиво момиче. Нито

...
Никой не знае истинското име на това красиво момиче. Нито
Коментари Харесай

Момиче дава целувката на живота и спасява стотици милиони хора от смъртта

Никой не знае същинското име на това красиво момиче. Нито какво е предписание в Париж. Тялото ѝ е извадено от тъмните води на река Сена в края на 19-ти век и това е единствено началото на невероятната ѝ история!

Може да звучи необикновено, само че незнайното момиче от Сена се трансформира в дамата с най-целувани устни и остава вечно в историята на медицината, спасявайки хиляди животи по целия свят и то епохи след личната си гибел от удавяне...

Побиват ни тръпки от тази история и сме сигурни, че с вас ще се случи същото, когато я прочетете:

В края на 1880г. парижката полиция открива тяло на незнайно момиче във водите на Сена. Обичайно за тогава, полицията оставя тялото на показ в моргата, с цел да бъде вероятно разпознато от близки или родственици, само че никой по този начин и не разпознал девойката.

Младата жена с красиво лице и енигматична усмивка била толкоз пленителна, че патолозите от моргата решили да създадат отливка на лицето ѝ. Благодарение на тази отливка и до през днешния ден можем да забележим по какъв начин е изглеждало това момиче и да се възхищаваме на хубостта ѝ. Нарекли я " Непознатата жена от Сена ".

Тя се трансформирала в муза за доста художници и хора на изкуството. Била позната и като " удавената Мона Лиза ".

Хубостта ѝ, дружно с мистерията към нейната персона, въодушевили хората на изкуството да пресъздават облика ѝ още веднъж и още веднъж, оформяйки все по-романтична визия за нейната идентичност. Философът Албер Камю вярвал, че това е същинската Мона Лиза поради леката ѝ загадъчна усмивка, други я наричали модерната Офелия поради обстоятелството, че се е удавила в тъмните води на реката.

Маската ѝ започнала да се продава всеобщо из Париж като украса за дома, образът ѝ бил употребен за голям брой картини, статуи, бил избродиран върху какво ли не. Тя станала героиня на доста новели, поеми и къси истории. Известни създатели като Пикаси и Набоков били запленени от облика и енигмата към тази мистеризона млада жена.

През 50-те години на предишния век  " Непознатата жена от Сена " дала лицето си за кукла манекен за първа помощ и по този начин дала нов живот и нова посока в образованията по първа помощ.

Това се случило с помощта на Азмунд Лердал, притежател на фабрика за играчки в Норвегия. През 1955г. Лердал избавил сина си от удавяне с дишане уста в уста. Така му хрумнала концепцията за основаването на специфичен манекен, който да се употребява за образованието на хората в първа помощ (тогава това била нова техника в медицината). Той се сетил за една маска в дома на баба си и дядо си и предложил да употребяват нея за направата на манекена. Както се досещате - маската била на  " Непознатата жена от Сена ".

Лердал мислел, че манекенът би трябвало да има естествени и приветливи черти и да бъде жена, с цел да не наподобява ужасно и заплашително за учащите се. Така  " Непознатата жена от Сена " се трансформирала в Rescue Anne или казано на български - Спасителката Ан.

През годините тези манекени са употребявани от над 300 милиона души, с цел да се научат по какъв начин да избавят човешки животи.

Вече има доста разнообразни типове медицински манекени, но Rescue Anne остава един от най-известните. Обучила над 300 милиона индивида и избавила безчет човешки животи,  " Непознатата жена от Сена " се оказва най-целуваната дама в историята. Тя продължава да ни се усмихва от картини, статуи и най-важното - продължава да дава на хората по света " целувката на живота ", до момента в който те се образоват върху нея по какъв начин да избавят човешки животи, написа Edna.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР