Никой не иска да бъде наследник на Бенедикт XVI. Или

...
Никой не иска да бъде наследник на Бенедикт XVI. Или
Коментари Харесай

Никой не иска наследството на Бенедикт XVI заради страх от съдебно дело

Никой не желае да бъде правоприемник на Бенедикт XVI. Или най-малко по този начин наподобява. Когато някогашният папа умря на 31 декември предходната година на 95-годишна възраст, неговият персонален секретар, монсеньор Георг Генсвайн, беше претрупан със задачата да уреди наследството.

Но откритите негови родственици и непреки наследници на имуществото му не дават отговор на апелите за контакт или споделят, че не се интересуват, евентуално от боязън поради почнало правосъдно дело против умрелия папа, съобщи специфична за БГНЕС Апостол Апостолов от Нидерландия.

Тъй като Бенедикт не е показал никакви имена на наследници в наследството си, Генсвайн потегля да търси близки родственици. Намерил е петима. Предполага се, че те са доста възрастни братовчеди на Бенедикт. Според немски и американски медии четирима от тях към момента не са дали отговор, а една племенница е показала посредством щерка си, че не се интересува.

Самото завещание също е обгърнато в тайнственост. Немският теолог Йозеф Ратцингер, както в действителност се назовава Бенедикт, работи като професор в университет в по-младите си години. Като архиепископ и кардинал той получава не доста висок приход. Той написа голям брой книги, в това число по време на папството си, доста от които се продават доста добре.

Генсвайн прецизира, че хонорарите от продажбите на книгите не спадат към завещаното завещание, само че банковата сметка – да. Секретарят отхвърля обаче да назове сумата в нея.

Причината, заради която наследниците не дават отговор или уверено отхвърлят наследството, евентуално е обвързвана с риска те да бъдат наказани да платят обезщетение в правосъдно дело, против Бенедикт XVI. 39-годишен мъж упреква Йозеф Ратцингер, че е прикрил малтретирането на духовник през 80-те години.

Този духовник е изместен в архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг след съмнения за злоупотреби, когато Ратцингер е архиепископ. Той е бил подложен на терапия за известно време и по-късно му е било разрешено да се върне на работа.

В началото на 2022 година в Германия беше оповестен самостоятелен отчет за следствие на полови похищения в архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг от адвокатска адвокатска фирма. В него Йозеф Ратцингер е упрекнат в прикриване на злоупотреби в четири случая, в това число случая с този духовник.

Почетният папа отхвърли с писмо да е участвал на въпросното заседание през 1980 година, когато е взето решение въпросният духовник да бъде признат от друга епархия. Скоро обаче се появиха сведения, които потвърждават, че Ратцингер в действителност е участвал на срещата.

Според мнозина това е образец за това по какъв начин в тези години злоупотребите в католическата черква не са били адресирани, а третирани с „ терапия “, като че ли са преходно събитие. Това беше систематично отказване на сериозността на казуса и прикриването, с цел да се отбрани репутацията на Римокатолическата черква.

Мъжът, който в този момент води дело, споделя, че е станал жертва на свещеника, направил полови злоупотреби през 90-те години. Той съди архиепископията, свещеника и двама някогашни архиепископи. Той желае 300 000 евро от архиепископията и 50 000 евро от наследниците на Бенедикт XVI.

Дали делото против някогашния папа остава без наследници ще би трябвало да реши съдията. На 20 юни е първото съвещание в съда на баварския град Траунщайн. Ден по-рано съдът разгласи, че там в този момент ще се гледат единствено делата против архиепископията, свещеника и различен някогашен архиепископ. Делото против Бенедикт към този момент е спряно заради липса на наследници. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР