Никой не е против да си вдигнат заплатите на преподавателите

...
Никой не е против да си вдигнат заплатите на преподавателите
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС: Заплатите във ВУЗ-овете трябва да се повишат, но не с еднократна компенсация

Никой не е срещу да си вдигнат заплатите на преподавателите във ВУЗ. Въпросът е, че парите ще стигнат единствено до края на 2022 година. Тъй като са спомагателни пари и то единствено за университетския състав, няма гаранции, че идната година ще бъдат още веднъж в бюджетите на висшите учебни заведения. Представете си обстановката - в този момент подвигаме заплатите и януари месец се окаже, че тези пари ги няма
Това сподели за БНР ректорът на УНСС професор Димитър Димитров, член на Съвета на ректорите съвета на ректорите

„ В нашия университет аз, като ректор, съм нараснал на 2 пъти заплатите с по 10% за тези две години, които изминаха, само че това е въз основата на оптимизации - консервативна политика по повод назначението на личен състав, вътрешни запаси, преразпределение на някои разноски, енергийна успеваемост “.

Предложението за обединяване на ВУЗ в очите на Димитров е „ чисто административен акт, на който не се виждат действителните изгоди “, съобщи той в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “.

" Ако университетите, които схващат с какво се занимават, имат контакти по света, връзки с бизнеса и там работят много интелигентни хора, в случай че тези университети сами преценяват, че има потребност да се слеят или да извършат някакви дейности, които и водят към сливане, повярвайте ми, те ще го създадат. Чисто механично да слеем два университета и там да им вършим бордове, спомагателен научен съвет и още всякакви други неща – аз съм га анализирал и като икономист, и като управленец – управнически призрачен сън за нашата обстановка в нашите условия “

Относно изказванието на някогашния министър Денков, че в някои дребни университети 70% от преподавателите не са покрили минималните условия за съответната академична служба, Димитров посочи, че става дума за 2-3 доста дребни университета. Във водещите университети близо 100% покриват условията.

От новия длъжностен кабинет Съветът на ректорите се надява „ на разговор и на схващане “. Предложението е да се анулира решението за 1500 лева минимална заплата и да се работи по нов метод на финансиране на висшите учебни заведения

„ При инфлация 16% към този момент става комплицирано и в действителност би трябвало отплата, само че не такава еднократна отплата, която беше извоювана с огромни старания “.

През последните 7-8 години висшите учебни заведения са минали през редица промени, които не са доста обществени. Ако се прави нова, „ е добре да се изведат един-два целта, които сега са значими за висшите учебни заведения “.

Съществува риск преподавателската специалност във ВУЗ да се трансформира в непривлекателна за младите, само че това не важи за водещите университети, акцентира Димитров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР