Николинка Христова*Фирмата "Българска лира" с основател Михаил Бораков имала склад

...
Николинка Христова*Фирмата "Българска лира" с основател Михаил Бораков имала склад
Коментари Харесай

Рекламата не е от вчера

Николинка Христова*

Фирмата "Българска лира " с създател Михаил Бораков имала склад за музикални принадлежности, ноти, грамофони и плочи, също по този начин магазин с няколко отдела, адвокатска фирма и експедиция. Издавали обстоен азбучник за музикалните си артикули и го разпространявали гратис. "Българска лира " снабдявала музикалната академия, гвардейския полк на Н.В., Държавни мини Перник, учебни заведения, читалища, симфонични, военни, полицейски, културно-просветни сдружения и други с музикални принадлежности още от 1925 година По градове и села инструментите на реномирани компании от Германия, Италия, Полша, Чехия и Унгария достигали до изпълнителите и феновете на музиката.
Всичко това е видно от рекламния азбучник и отпечатаните благодарствени писма на "Българска лира " от 1931 година В него има фотография на оркестъра при младежкото сдружение "Пробуда " с началник Д. Ахмедов от 20 реализатори на китари и мандолини в Никопол, както и фотоси на селските духови музики в с. Телиш, Луковитско, и с. Ботунец, Софийско - като реклама на инструментите, закупени от "Българска лира ".
Каталога даде Шехрие Зеядинова, възпитаничка на музикалната академия в Пловдив, дългогодишна преподавателка по музика в гимназиите и читалищата в Никопол и Търговище, ръководителка на хорови обединения, виртуозна изпълнителка на цигулка. Книжката е на татко й Зеядин Ефендиев - почитан наш съгражданин, занаятчия дърводелец, единствения лютиер на цигулки в Никопол.

*Авторката е секретар на НЧ "Напредък 1871 " в Никопол

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР