Николай Стоилов е роден в София, но от години живее

...
Николай Стоилов е роден в София, но от години живее
Коментари Харесай

Български актьор влезе в престижна холивудска класация

Николай Стоилов е роден в София, само че от години живее в Лос Анджелис, където работи като кино и сценичен артист. Стоилов влезе в класацията на Internet Movie Database за 25-те неповторими гласа в киното, където бе подреден на 18 място!

Той озвучава надзирател на лаборатория в анимационния филм „ Аз, проклетникът 2 “, който е номиниран за „ Оскар “. В Лос Анджелис се снима в сериалите NCIS: Los Angeles и General Hospital, а критиците го виждат с ролята си на Дарко – основният воин във „ Дъждът на Лана “. За нея кинокритикът Роджър Ибърт отбелязва, че Стоилов би имал бъдеще в ролята на изверг от филм за Джеймс Бонд. През 2005 година артистът печели премията TIMMY на нюйоркската критика за най-хубав артист на Съединени американски щати за ролята на Дарко.

Участва и в сериала Madam Secretary, предаван в праймтайма по един от националните телевизионни канали в Съединени американски щати – CBS. Като дете пък влиза в ролята на дребния Наум във  кино лентата " Константин Философ ". Произходът му обаче не го слага в позиция да играе единствено източноевропейци, както се случва постоянно с артисти от района –  с изключение на руснак, той е играл американец, италианец, французин, бразилец и даже мексиканец.

Стоилов е приключил НАТФИЗ у нас, след  продължава в школата “Гилфърт “, която стои в основата на английското кино изкуство. Учи се от самия Антъни Хопкинс, а по-късно се мести в Холивуд.

Красивият глас на българина намира място и в няколко видеоигри, измежду които са и няколко елементи на известната Call of Duty. Освен това се снима и в реклами, приказва 4 езика, свири на пиано и акордеон, само че се занимава и с литература – съавтор е на „ Докторантска история на ужасите “.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР