Николай Малинов е роден на 12 септември 1968 г. в

...
Николай Малинов е роден на 12 септември 1968 г. в
Коментари Харесай

Николай Малинов: Не се чувствам виновен


Николай Малинов е роден на 12 септември 1968 година в София. Завършва история в Киевския държавен университет. От октомври 2008 до април 2015 година е издател на ДУМА. Депутат от Коалиция за България в 40-то и 42-то Народно заседание. Бил е член на ИБ на Българска социалистическа партия. През 2015 година напуща партията.

През 2011 година е награден с медал " Александър Пушкин " от президента на Русия Дмитрий Медведев.

Николай Малинов е закрепостен ръководител на Национално придвижване " Русофили " от 2009 година

" Обвинение в шпионаж не е повдигано против никого в България от 1978 година "

- Г-н Малинов, какво се случи с вас на 9 септември сутринта?

- На 9 септември получих една деветосептемврийска алегорична " премия " - аз и още 15 мои съратници от " Русофили " целия ден го изкарахме в следствия и разпити, някои от нас с белезници. В последна сметка против мен бе повдигнато обвиняване в шпионаж в интерес на непознатите организации " Двуглав орел ", която се занимава с исторически изследвания, и с вътрешнополитическия план " Руска фантазия - 2050 ", и в интерес на Руския институт за стратегически проучвания, който е основан от президентската институция в Русия, събира информация и изготвя разбори за президентската администрация.

Обвинението ми в шпионаж (по член 105 от Наказателен кодекс - бел.ред.) не е било повдигано против никого в България от 1978 година Всички смятахме, че сме завършили с времето, когато да изповядваш друго мнение, значи да служиш на един или различен непознат интерес.

Обвиненията против мен - за какво съм правил бизнес проекти за телевизия и посредством тях да целя възможна смяна на настройките в обществото или пък съм имал политически проекти - повдигат въпроса от кой момент правенето на проекти е наказуемо. От наказателното право знам, че в случай че нямаш действия, не си отговорен. Освен това аз не усещам в себе си виновност във всички тези нелепи обвинявания в един клюкарски жанр.

Всеки жител в едно демократично общество има правото да отстоява такива възгледи за развиването на страната, каквито той сметне за належащо, че са най-хубави за родината му. По никакъв метод не мога да приема, че мога да бъда упрекнат в работа против родината си.

- Документите, които бяха конфискувани от вас и елементи от които бяха прочетени от прокурорите, секретни ли бяха, укрити ли бяха?

- Нито един от плановете, с които съм се занимавал, за които съм лобирал в разнообразни кръгове за финансиране или поддръжка, не съм правил скрито или скришно. Нито пък съм имал достъп до класифицирана информация, която да предавам на някого. Няма човек в България, който да се е обърнал към мен за помощ или контакт в Русия и аз да не съм му го дал.

- Главният прокурор Сотир Цацаров обаче съобщи, че сте издали държавна загадка. Имате ли визия защо може да става дума?

- На прокуратурата й следва да потвърди обвиняванията към мен. Слава Богу, живеем в демократична страна и тези сталински способи, с които се пробват да вменяват виновност, без даже да я посочват каква е... Не мога да предсказвам какви са тези секрети, нито пък от кое място ги имам, с цел да ги издавам.

- От случилото се останахме с усещането, че работата с съветски неправителствени организации е априори нещо греховно.

- Това изрично не оказва помощ на България, нито пък обслужва ползите на ръководещите, тъй като даже в техните редици има патриоти и русофили, които считам, че ще си създадат изводите за идващите избори.

- Беше ли случайност тази поредност от дейности - антируската декларация на Министерство на външните работи и репресията против управлението на " Русофили "?

- Прилича на добре режисиран сюжет. Но не мога да настоявам дали той изхожда от една или друга постройка в София или е отвън България. Не мога да кажа това с такава решителност, с каквато моите обвинители настояват, че съм неприятен човек.

- Като казахте неприятен човек. От прокуратурата обявиха, че са стигнали до вас като разузнавач през инспекция за пране на пари, които, както схванахме, са били на съветския предприемач Константин Малофеев. Каква е вашата истина за тези връзки?

- Не разбирам по какъв начин са ме проверявали. Викан съм като очевидец по въпроси, свързани с ТВ7. Там, където компанията ми е съгрешила, данъчните са връчили съответните актове и са платени санкциите. Тази инспекция с какво е приключила? С обвиняване или административен акт? Това е неясно за мен.

- На доста хора им направи усещане, че доста огромна част от събитията, коментирани от прокуратурата, са от 2014-2015 година и са свързани с готовност на разнообразни лица да закупят всякакви активи у нас. Каква съгласно вас е връзката им с обвиняванията в шпионаж от 2019 година?

- Предлагам да разясняваме обстоятелства. Факт за съответна информация, която е била изнесена, която е била загадка и е станала очевидна вследствие на мои дейности.

- Какво ще бъде отражението върху българо-руските връзки вследствие на тази поредност от скандални прояви през последната седмица?

- Вие видяхте, че Русия, и лява демократична, и дясна консервативна, беше изцяло единна и застана в моя лична отбрана. Случилото се с " Русофили " бе водеща вест по съветските медии. В наша поддръжка се изрече ръководителят на комитета по външни въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов, също и други сенатори, и видни политици. Убеден съм, че най-малкото министър-председателят си дава сметка за следствията, които ще има за неговата политика по отношение на Русия по-късно безсрамие. То не е ориентирано единствено против мен. Това е удар против целия управителен екип на " Русофили ".

- На 14 септември ще има ли събор на " Русофили " на язовир " Копринка "?

- Както постоянно. Очакваме доста посетители от чужбина - от Швейцария, от Естония, чакаме доста съветски посетители. Съборът ще си протече както постоянно.

- Поканихте ли още веднъж представители и на други партии, в това число на ръководещата, както бе в предходни години?

- Всички са поканени, само че, както разбрах, някои от поканите са конфискувани по време на обиските и ще би трябвало да ги изготвим отначало.

- Какво смятате да кажете на русофилите на 14 септември?

- Ще кажа, че са значими делата, а не думите. Ще доклада активността си като ръководител и ще начертаем окончателните насоки за работа, тъй като на предходния събор взехме решения да бъдем по-активни в нашата работа. В взаимозависимост от пулса, желанията и настроенията на хората, на нашите 240 ръководители, с които ще имам среща преди събора, ще бъде и категоричността на моето заявление пред събралите се.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР