Николай и Евгения Баневи са осъдили държавата в Европейския съд

...
Николай и Евгения Баневи са осъдили държавата в Европейския съд
Коментари Харесай

Баневи осъдиха държавата в Страсбург

Николай и Евгения Баневи са осъдили страната в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург. Според решението България би трябвало да им заплати 20 хиляди евро поради ареста им във Франция преди три години.

Освен това другото съображение за осъждането са изявления на основния прокурор Иван Гешев и на наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева. Според решението на Европейски съд по правата на човека и двамата са нарушили презумпцията за невиновност, разяснявайки следствието. И заявява:

" Вярно е, че двамата прокурори са говорили за въпросното следствие и са дали детайлности за подхванатите ограничения, обвиняванията против жалбоподателите и въздействието на тяхната активност върху сдружението. Съдът смята, че думите на двамата прокурори надвишават елементарното предаване на информация за наказателното следствие. По-специално, доста леко нюансираният метод, по който те разказват версиите, по които са работили следователите, потреблението на изрази като " незаконна приватизация ", " източване " или " обезкостяване " за разказване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия, и техните доста безапелационни заключения по отношение на обстоятелствата, които са предмет на въпросното следствие, предават концепцията, че двамата жалбоподатели са причинители на закононарушенията, в които са упрекнати от прокуратурата. Тези мнения, взети като цяло, затова подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите. "

Освен това Европейски съд по правата на човека открива и нарушавания по отношение на мненията на Специализирания углавен съд, с които той се произнася по мярката им за неотклонение на 7 декември 2018 година, заяви .  Например спецсъдът е декларирал, че по индиректен, само че безспорен метод се открива съпричастността към незаконната активност на всеки от обвинените и съответно на Банев. Мотивите на съда надвишават описанието на съмнение. " Те съставляват декларация за тяхната виновност, преди каквото и да е решение всъщност по наказателния развой против тях ", написа Европейски съд по правата на човека в решението си.

В решението съдът в Страсбург изследва претекстовете в множеството произнасяния на профилираните съдилища по ограниченията за неотклонение на Банев. Той установи, че във всички се повтаря това, че той може да извърши друго закононарушение.

„ Трябва да се означи, че това умозаключение на съдилищата е стимулирано, по типов и повтарящ се метод от тежестта на повдигнатите му обвинявания и от метода на деяние на противозаконната активност, в която той е упрекнат “, написа Европейски съд по правата на човека. Оттам акцентират, че в случай, че Банев е упрекнат за източване на предприятията си, съдилищата е трябвало да обяснят по какъв начин е допустимо той да продължи да го прави и след започването на наказателното произвеждане против него. „ В очите на Съда наподобява мъчно да се допусна, че същият метод на деяние би могъл да продължи да действа по време на наказателното произвеждане “, разяснява той в решението си.

Що се отнася до опцията Банев да повлияе на очевидците, Европейски съд по правата на човека показва, че тя е установена в определенията на всички съдилища, главно с намиране на телефон в килията му. Според съда в Страсбург тези заключения биха били годни до 25 юли 2019 година, когато е импортиран обвинителният акт против Банев – тогава към този момент са разпитани 173 очевидци и са събрани голям брой доказателства. От Европейски съд по правата на човека обръщат внимание, че законът разрешава на съда да вземе поради показанията на очевидци от досъдебното произвеждане, когато те значително могат да бъдат изменени по време на правосъдната фаза на процеса.

Затова Европейски съд по правата на човека стига до извода, че откакто всички документи и материални доказателства са събрани и има гаранции против поощрение на очевидците, заключението на спецсъдилищата, че има риск Банев да окаже напън над очевидци, в случай че излезе на независимост, наподобява безпричинно.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР