Николай Хаджигенов е наказателен адвокат, бивш депутат от 45 и

...
Николай Хаджигенов е наказателен адвокат, бивш депутат от 45 и
Коментари Харесай

Не е нужно да има правителство на всяка цена: Николай Хаджигенов пред "Дневник"

Николай Хаджигенов е углавен юрист, някогашен народен представител от 45 и 46 Народно заседание и претендент за депутат на идните парламентарни избори като част от обединението " Изправи се БГ. Ние идваме ". Той е прочут като един от главните съперници на ръководството на Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев, а през лятото на 2020 година бе един от ръководителите на митингите с искане за оставката им. Като народен представител в последните два Народното събрание Хаджигенов и " Изправи се БГ. Ние идваме " предложиха няколко законопроекта за промени в правосъдната власт, а дни преди изборите дава поръчка за още.

Най-важното, което би трябвало да знаете за президентските и парламентарните избори на 14 ноември -

В последния ден от предизборната акция сме. Според последните прогнози на множеството социолози " Изправи се. БГ! Ние идваме " е с резултат сред 3.3 и 3.6% от гласовете на гласоподавателите т.е. групировката е на ръба да влезе или не в идващия парламент? Какво е обяснението ви за този резултат?

- Обяснението е доста простичко. Първо - не са множеството социолози, а са единствено част от социолозите - тези, които са директно свързани с ГЕРБ. Те са единствено три, в случай че не се неистина. Всички останали, в това число от през вчерашния ден и от през днешния ден, дават резултат от над 4%.

Какъв е въпреки всичко анализът ви - губите ли поддръжка и за какво?

- Не, не губим поддръжка. Нетипично за млада групировка като нас, само че ние имаме твърдо ядро. Видяхме го на първите избори за 45-ото Народно събрание, на вторите - за 46-ото го повторихме. А в този момент, правейки жива акция по места и пътувайки цялостен месец, резултатът е същия.

Но наподобява, че не успявате да задържите и да разширите електоралната си подкпепа.

- Да, това е по този начин. Не съумяваме да я разтеглим, тъй като за това се изисква време и организация, а и доста пари. Ние нямаме нито едно от трите. Така или другояче прескачаме от парламент в парламент, от акция в акция. За трети път в границите на 6 месеца вършим от нищо нещо без никакви пари. Изключвам дотацията, която взехме в този момент, само че тя е...смешни пари. Като чета за сумите, които вложиха политическите обединения от нашата страна на пианото на предходните избори и това, което събират сега - ами ние нямаме и 1/50 част от тези пари. А организацията и разширението на всички тези неща изискват доста време и пари. Това ще стане. Следващия път.

Към коя политическа партия или групировка минават ваши последователи от предходните избори?

- Ако има някакъв отлив от нас, той ще бъде нищожен, тъй като хората, които гласоподават за нас, те гласоподават за нас поради митинга, поради гневната война която водим, всеки един от нас поотделно и всички ние дружно, против Борисов, ГЕРБ, Гешев, корупцията. Някои от нас го вършим към този момент 15-та година. Така че хората, които гласоподават за нас, гласоподават поради това и затова нямаме такива, които скачат от цвят на цвят. За страдание у нас част от хората са склонни да избират печелившия кон и да пробват да се качат на коня, който печели, само че в това няма нищо неприятно. В последна сметка това е съревнование.

Има ли отчаяние в гласоподавателите, които са ви подкрепили в предходните два избора.

- О, не. Съвсем самохвално, само че ние в действителност бидейки най-малката и най-войнствена групировка, само ние постигнахме съответни резултати, макар напъните на съвсем всички против нас. Така че за моя изненада хората правят оценка извънредно позитивно това и са стигнали до идващото ходило и споделят - вие, в случай че сте повече или имате повече благоприятни условия, ще свършите повече. Което е нещо, което желаеме да създадем по този начин или другояче.

Каква е вашата равносметка - загубихте ли гласоподаватели след абсурда с Татяна Дончева и " ИТН " в края на 46-ото Народно заседание?

- Ами не, това беше целенасочена акция. За 45-тото заседание имаше скандал Мая Манолова - Орешарски. Втория път беше Татяна Дончева. Донякъде тя сама си го забърка, тъй като Аз за какво нямам подобен скандал? По обясними аргументи няма по какъв начин. Но все пак - не, тъй като политиката е мръсна игра. Това самите Има Такъв Народ го схванаха по сложния метод, макар че са дейни участници в мръсната игра. Но не, не сме изгубили нищо от това.

Да разгледаме двете хипотези. Първата - успявате да влезете в Народното събрание. Какви ще са първите ви стъпки на 15 ноември?

- В деня след изборите не вършим нищо, явно. Освен да се съвземаме след самите избори. Мога да ви кажа какви ще са първите ни стъпки в деня на клетвата, което е много по-интересно - още веднъж внасяме законопроектите, които не можахме да внесем. На първо място е закона за НСО с още две дребни, само че основни промени, закона за промени в Наказателно-процесуален кодекс и други. Тоест нещата, които не успяхме да свършим в последния парламент, тъй като беше с къс живот, ги започваме изначало в деня на клетвата. Няколко пъти в тази акция и доста време преди да стъпя в политиката споделям, че ще ги пъдя до дупка.

В акцията и от ваша, и от страна на " Продължаваме промяната " беше декларирано, че сте евентуални сътрудници за вероятно държавно управление. Ще водите ли договаряния и защо или елементарно ще ги подкрепите, ще влезете в коалиция?

- Да, това е изцяло допустимо. Те са едни от сътрудниците, с които може да се работи умерено, тъй като те си употребяват главите по предопределение кардинално. Склонни са да размислят, тъй като всички позволяваме неточности и да одобряват непознати отзиви, което се случва мъчно другояче. Ние имаме един-единствен въпрос, по който би трябвало да се разберем и това е правораздаването и прекъсване на кражбите. Мисля, че тук нямаме съмнения и разминавания. Оттук нататък по всички останали въпроси можем да се разберем, тъй като това е значителното, а не по какъв начин всички ще носим зелени гащи.

Какви са главните ви разлики с тях?

- Те са в друга част на пианото кардинално. Те са по-скоро ориентирани стопански, финансово и така нататък, само че мисля, че съумяха да схванат през късия си живот в политиката, че точно правораздаването е най-важното нещо. Всъщност митингът имаше два слогана - против режима на Борисов и против Гешев. Ако би трябвало да сме откровени, трябваше да са наопаки - против режима на прокуратурата и против държавното управление. Но няма по какъв начин да бъде по различен метод доколкото не е допустимо да махнеш основен прокурор, без да махнеш самия режим. Така че те, мисля, са задоволително наясно към този момент с това и това е нещото за което ние няма да създадем взаимни отстъпки на никаква цена.

С кои партии и обединения не бихте преговаряли?

- С ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това го повтаряме с пяна на уста през цялото време. Аз разбирам, че в политиката исторически дефекации, пардон, исторически взаимни отстъпки са нещо мечтано - политиката като изкуство на компромиса и прочие алабализми. Не. Трябва да сложим някъде разграничителните граници и разграничителната граница е ГЕРБ и Движение за права и свободи. Просто няма по какъв начин. Това не е външен зложелател. Това е врагът оттатък портите, това е врагът при нас. Ние в действителност влязохме в политиката поради тях, с цел да се оправим с тях, тъй като всички други са склонни на взаимни отстъпки. Единствено ние не сме и няма да допуснем подобен компромис.

Каква е позицията ви във връзка с " ИТН "? С тях по какъв начин ще работите?

- Ще се опитаме да работим още веднъж. Три пъти го опитваме, те отхвърлят предложенията ни изобщо за диалози. Но ние ще опитаме още веднъж.

А с Българска социалистическа партия?

- С Българска социалистическа партия ще се наложи. Това го повтаряме от площада. Това не значи, че ни харесва, само че ще се наложи. А и в последна сметка в политиката не е нужно да ти харесва всичко. Въпросът е да правиш нещата вярно, да следваш верния път и не е нужно да ти харесва.

Има ли риск в договарянията да се спънете при разпределянето на постове?

- Не. Разликата сред нас и всички останали е, че ние дойдохме в политиката, с цел да дадем, а не да вземем. Трябва да се гледа на постовете не като нещо, което се взема, а като опция да се свърши работа. И в този момент ще ви дам два образеца - Бойко Рашков и Янаки Стоилов. Да кажем, че за Янаки Стоилов аз имах някакви съмнения, тъй като той е човек от науката, има някаква идеологическа обремененост в моите очи, само че комплициран на този пост в същото време, всичко това нямаше значение. Сега Иван Демерджиев, който беше зам.-министър, продължи пътя му. Можело значи. Нека да преглеждаме даването на постовете не като на баничка със сирене, която ще натъпчем всички ние, а като опция да свършим работа. Ние по тази причина дойдохме в политиката - да свършим това, което никой различен не може и на никой различен не му стиска. И ние го доказахме в късия живот на двата Народното събрание.

Зададох въпроса, тъй като пред " Дневник " Кирил Петков преди дни сподели, че се вижда повече като министър. При Вас има ли концепция за такова условно систематизиране или разискване за съответни министри?

- Не, не сме обсъждали такива неща в никакъв случай до момента. Въпрос на основаване на самото държавно управление, на конструкция. След като успеем да формираме бъдещо държавно управление, тогава ще обсъждаме такива благоприятни условия. На този стадий е безпредметно.

Вие също сте заявявал подготвеност да поемете министерски пост.

- Аз съм в политиката, с цел да свърша мръсната работа. Ако част от това е да бъда министър, ще бъда министър. Тук не става въпрос дали искаш, или не искаш да си министър, както пропагандата го лепна незабавно: " Той желае да е министър, детската му фантазия ". Не, пичове. Бойко Борисов желае да е нещо, тъй като той е нищо. Пък аз нямам потребност от това. Но в случай че би трябвало да се свърши работа...аз не на вятъра дадох образци. За страдание ние нямаме обикновено работеща страна. Ако имахме, тогава няма значение кой е министър. Понеже нямаме, има потребност от Бойко Рашков, от Янаки Стоилов, има потребност от съответни хора, на които им стиска, които знаят и които няма да се спрат пред нищо.

Как би трябвало да бъдат водени договаряния след несполучливите опити от лятото? Каква е сполучливата формула в този момент?

- Неуспешни опити...то даже не бяха опити. В единия случай ни прожектираха филмчета като в детската градина преди или след лягане. В другия случай говорихме за бюджети, за обществена политика. Къде видяхте договаряния за държавно управление? Това беше някаква жалка реплика и това е моят укор към всички и към президента Радев в това число - даването на втория мандат на Българска социалистическа партия беше ход като параход - безусловно неправилен. Беше изначално ясно, че той ще се провали, а можеше най-малко да опитаме. Не споделям, че можеше да успеем, само че бяхме длъжни най-малко да опитаме. Не ни доближиха два дни за закриване на спецсъдилищата. Ако мандатът беше отишъл някъде другаде, а не при Българска социалистическа партия, щяхме да имаме тези два дни.

Така е, само че за повторно не доближават дни за тези промени.

- И това е преднамерено. Дори проектозаконът за НСО, който, забележете, лишава привилегии, датиращи от 1947 година, срещна неистова опозиция. А в този момент си представете спецсъдилищата, т.е. това е оръжието в ръцете на корупцията. С това те държат всички - със спецпрокуратурата, спецсъдилищата и спецследствието. Представете си щом за скапаните привилегии на НСО срещнахме такава неистова опозиция, какво ли щеше да е за спецсъдилищата и прокуратурите. В тази спекулация участваха всички. Завера, извинявайте. Между спекулация и завера в политиката у нас няма огромна разлика.

Ще Ви върна малко на " Изправи се БГ. Ние идваме " - има ли разлики и несъгласия вътре във групировката? Можете ли да постигнете консенсус вътре във групировката за поддръжка за държавно управление?

- Да, можем. И да, има ужасно доста разлики и несъгласия и това е обикновено. Ние събрахме мини вид на площада в обединението. Това успяхме, въпреки че искахме да е по-голямо - три пъти опитваме, само че не се получи. Пълно е с остри камъни, цялостно е с цветни хора със лични хрумвания. Това е целия набор - последна левица, последна десница, цнтър, демократични хора...тоест тук има единствено несъгласия. Но формирайки парламентарна група ние работим като швейцарски часовник, за моя лична изненада, хем аз поставих големи старания това да се случи. Успяваме да го създадем, тъй като по-голямата част от нас сме там, с цел да дадем, а не да вземем. Като стъпиш върху това оттук насетне е елементарно. Защото всички останали са отишли с някаква лична концепция, с концепцията за личните си гласоподаватели, с тясно партийни цели, много постоянно персонални упоритости да ги назовем, с цел да бъда вежлив. При нас няма такива неща и доколкото ги има, ние се оправяме с тях.

Тоест тези несъгласия не биха ви спънали в бъдеща парламентарна активност.

- Не. Освен това, напълно нескромно, ние няма да го допуснем и доколкото зависи от мен, няма да се случи.

В края на предходната седмицата Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че в случай че този път не бъде формирано държавно управление, Движение за права и свободи ще направи всичко допустимо да има. Как тълкувате това?

- О, Движение за права и свободи постоянно, постоянно прави всичко допустимо, а много постоянно и невъзможното, тъй като когато има държавно управление, в което не взе участие Движение за права и свободи, а те в действителност вземат участие във всяко едно държавно управление, всичко е наред. Тече далаверата, има някаква подмолна завера. Говорим за партия, която за пръв път изпадна в нервност в 46-ото Народно заседание, безусловно, тъй като за първи път от тях не зависеше нищо. Да, те ще положат неистови старания. Аз съм безусловно сигурен в това и нашата задача е да не им позволим те да командват парада, тъй като когато Движение за права и свободи командват парада, всички знаем какво се случва.

Трябва ли непременно да има постоянно държавно управление след тези избори?

- Не. Това са Борисови хуморески - като няма държавно управление, светът ще свърши. Айде бе?! В Белгия живяха съвсем 3 години без държавно управление. А в действителност ние и сега имаме държавно управление и аз всякога задавам един и същи въпрос - като нямаме държавно управление ще спрете ли да спазвате закона? Не, нали? Ще продължите да ходите на работа, ще си пазарувате вечер в магазина, няма да пресичате на алено. Светът не свършва. Така или другояче в последните 32 години ние нямахме смяна. Ако изборите през 3 месеца, което кардинално е ужасяващо нещо, са нещото, което ще ни пречисти, ще отмие част от политическия отпадък, аз съм ок с това.

Смятате, че въпреки всичко би трябвало да се мине през някакъв подобен интервал на изчистване и катарзис?

- Трябва да. Пречистване. Катарзис е нещо, като Делян Пеевски - от елементарен следовател става мултимилионер, по-късно става началник на ДАНС. Не е това. Нужно е филтриране.

Изяснихме, в случай че съумеете да влезете в Народното събрание - какви ще са позициите ви за договаряния.

- Не " в случай че ". Ние ще влезем в Народното събрание.

При втората догадка обаче, в случай че " Изправи се БГ. Ние идваме " остане отвън Народното събрание - това ще бъде ли краят на групировката?

- Формацията като коалиция съществува от избори до края на Народното събрание т.е. при догадка, в която не влизаме в Народното събрание, автоматизирано завършва обединението. Което значи, че за идващите избори ние ще я сформираме отначало както е по смисъла на закона и както го вършим всякога. За " Ние идваме " това ще бъде една добра опция да създадем това, което по този начин или другояче не съумяваме на създадем - не съумяваме да отидем на всички места, не съумяваме да създадем организация от всичките тези хора запалянковци, които безусловно на гол възторг, както беше на митингите, оказват помощ в името на това да спрем корупцията и в името на основаването на някакъв естествен живот, тъй че ние този път ще имаме опция да го създадем.

Вие ще продължите ли да се занимавате с политика?

- О, да. Аз постоянно съм странял от политиката до момента в който един ден Арман сподели: " Ти не си добре, ти се занимаваш цялостен живот с политика ". Аз му споделих: " Не, не. Ти не си добре. Аз изобщо не се занимавам с политика ". Всъщност той е прав - всякога, когато поискаш оставката на някого, всякога, когато се изправиш против неверно или нелегално политическо решение, ти към този момент си в политиката. Така че, връщайки лентата обратно за последните 15 години, открих, че Арман е прав. Аз в действителност от дълго време се занимавам с политика и да, ще продължа да го върша до момента в който нямаме страна, в която децата ни не напущат с писъци и не желаят да се връщат.

Споменахме към този момент, че безусловно в последния работен ден на предходния парламент бяха признати промени, с които Бюрото по отбрана на очевидците мина от прокуратурата към Министерството на правораздаването.

- Знаете ли по какъв начин стана това? Защото това няма по какъв начин хората да го видят. Затова споделих, че за двата месеца, в които работи Народното събрание, отделих 24/7, само че това, което не се видя най-после - отхвърлиха удължение на времето, тъй като дотам беше съпротивата, аз се обърнах на политически математик, дебнах кворума и след едно изявление на Корнелия Нинова предложих друго решение до комисията. Беше гласувано с 3 гласа, Карадайъ дотърча от тоалетната, закопчавайки се, безусловно, с цел да може да мине. С 3 гласа успяхме да го прокараме - дотам имаше неистова опозиция.

Смятате ли, че ще се образува болшинство, което да гласоподава дефинитивно ремонти за закриването на профилираните съдилища и прокуратури - един от главните законопроекти, за които вие се борите?

- Точно по този начин, да. Смятам, че този път ще го създадем. В тази борба, която водих 60 дни, съумях да убедя всички да се обединим към един план, който като цяло е най-хубавият план - на " Демократична България ". Аз имах личен, те имаха личен и така нататък Работата, която е подмолната и която не се вижда директно в парламентарната зала включваше тъкмо това - говорихме с хората, които въобще схващат какво се опитваме да създадем и за какво и убедих всички да приемем техния план, да вкараме нашите неща в него и всички дружно да хванем и да го избутаме докъдето би трябвало, тъй като това е извънредно значимо нещо.

Това ли са първите стъпки за правосъдна промяна и кои са останалите, за които ще се борите?

- Това е. Първата стъпка е закриване на спецсъдилищата т.е. вземаме оръжието от ръцете на корупцията и идната стъпка е Висшия правосъден съвет и основен прокурор.

По какъв метод обаче? С промени в Конституцията или със законодателни промени?

- Не, смяна в Конституцията е последния метод. Да си приказваме за смяна в Конституцията е хубаво като теоритизиране, само че това е последната стъпка. Ние нямаме опция да променим Конституцията, а и аз в действителност считам, че последната ни стъпка би трябвало да е това. Имаме законодателни стъпки, които можем да минем. Можем да подготвим конституционната смяна и тя този път би трябвало да бъде сериозна, а не да седнем на коляно да я пишем 3 минути преди влизането в зала, даже и да съберем кворума. Не. Това би трябвало да е сериозен, изчерпателен труд, с цел да не вършим тези кърпежи, които вършат политиците у нас в последните 32 години. Трябва да свършим един път най-малко същинска нормотворческа работа вярно.

В предходното Народно заседание участвахте в няколко комисии, а една от тях съумя да направи обществен записа от митингите от лятото на 2020 година с фрагменти на полицейско принуждение. Какво остана незавършено в комисията?

- Комисията, в случай че имаше още няколко седмици, можеше да събере повече доказателства. Продължавам да диря записите от втората камера, аз няма да се откажа от тематиката, тъй като записът, с който се сдобихме действително е рязан. Експертите го потвърдиха сигурно. С множеството от битите хора под колоните съм приказвал още тогава, половината почти са ми клиенти до ден сегашен и знаех авансово какво има на записа и какво би трябвало да диря на записа. Има неща, които ги няма на този запис и по тази причина не преставам да диря идващия.

Парламентарната комисия за противозаконното подслушване на митингите доближи до лист на подслушваните и следени жители, взели участие на митингите предходната година. Има ли повече резултат от това, което видяхме?

- Има, да. Към сегашния миг хората, които са подслушвани, са над 3000 открити. Сайтът Bird качи търсачка по ЕГН и по имена, " Капитал " направиха лично следствие, явно са се сдобили със лична информация по тематиката. Бойко Рашков продължава и в действителност единствените, които съблюдават рекомендациите на комисията, обективирани в решение на събранието, е вътрешното министерство и това се дължи на министър Рашков. Установили са още 11 души, които са направили полицейско принуждение и аз съм безусловно сигурен, въпреки че се мълчи по тематиката, че не престават и по тематиката с подслушванията.

А в този момент сега има ли такива подслушвания, които текат нелегално или те са били лимитирани единствено към митингите и недоволството тогава?

- Тогава бяха към митингите, само че те продължиха до 3 април. За страдание всичко това е секретно. Благодаря ти, Гешев! Хората са подслушвани до 3 април 2021 година т.е. една година са подслушвани хора. От това, което установихме, от всички, които са подслушвани безусловно до изборите, доста дребна част са подслушвани преди по други каузи. Т.е. това няма общо с митингите, безусловно за 3-4 души става въпрос и това е било работено по линия на ДАНС, а не на Министерство на вътрешните работи.

А по каква причина са били подслушвани?

- Само поради митингите. Някои други са " светели " по други каузи, което не мога да разясня по явни аргументи, тъй като е секретно, само че те са работени от ДАНС. Като цяло ДАНС са работили доста малко по митингите и за жалост там спецпрокуратурата съумява да унищожи всичко. Министерство на вътрешните работи не са съумели да унищожат всичко и там се получиха няколко теча на информация, с помощта на които Бойко Рашков стартира инспекция. Това са документите, които сподели Българска национална телевизия, доста преди събранието стартира инспекция, откриха всичките тези безобразия. В комисията аз поставих всевъзможни старания за задачата. Единствените, които саботираха активността на комисията, бяха от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, които се оказаха и единствените, които могат да бръкнат в спецпрокуратурата и единствените, които не изпълняваха напътствията на комисията. Това беше и повода, заради която извиках цялото Бюро пред комисията. За страдание беше още веднъж в секретно съвещание, тъй като всичко е секретно там. Между другото това е нещо, което би трябвало да променим, тъй като тази секретност пречи. Комисията събра данни за голямо количество тежки закононарушения, осъществени на най-високо равнище - на равнище Министерски съвет, министър ръководител, равнище основен прокурор, равнище профилирана прокуратура. И всичко това е секретно и всички ние ще разберем за това след 15 години. Ами те няма да са живи, по дяволите! За какво ни е това?

А какъв резултат би могло да има даже и след такава информация в България?

- В естествена страна следва съд и затвор за всички. Буквално. Тук приказваме за цялото управление на ГДБОП от приблизително равнище нагоре, които са взели участие в това, за службата, която механически прави това - ДАТО, приказваме за известно съучастничество от Националното бюро за надзор на СРС, за цялата спецпрокуратура, за равнище основен прокурор, т.е. ето по какъв начин наподобява една проведена незаконна група на равнище държавно управление и всичко това е надълбоко секретно, ще нарушим закона, видите ли, и ще влезем в пандиза. Аз доста се веселя на това, че макар закритото съвещание листата с имената, на които попаднах, съумя да изтече.

Изглежда, че това е единствения вид за гласност - с такива течове на информация.

- Вече мога да го кажа - аз откровено се надявах да се стигне до там. Четох час и половина доказателства до момента в който ГЕРБ даваха трибунка извън и споделяха: " Той няма доказателства, няма нищо, предизборна част ". После попитах хората, които стояха на трибуната над мен дали някой в залата си е водил мемоари. Знаете ли какво ми дадоха отговор? Всички. Не смеех да се надявам да се стигне до там, тъй като беше пъклен значимо. Няма по какъв начин да изкарам нито едно име, всичко е секретно. Част от вашите сътрудници ми се разсърдиха. С вас се познаваме от прекалено много години. " Мен ме има в листата, не си ми споделил нищо ". Не мога да кажа нищо и няма да кажа нищо, аз съм там не да нарушавам закона. Така че съм удовлетворен, че някой събра сили да направи по този начин, че да изтекат най-малко тези имена. Едното докара след себе си и другото.

Да чакаме ли в допълнение приключване на информация и в бъдеще?

- Да, такива течове през годините е имало неведнъж, допускам, че ще има и още. Защото на хората в службите им е писнало. Аз разпитвах в комисията отдел " Контратерор " на ГДБОП, които са работили по митингите и против мен персонално и те описаха ужасяващи неща. Част от хората са работили от основаването на отдела там и те споделиха, че такова нещо не е било в никакъв случай - рапортуват устно, постановленията на прокуратурата не се завеждат в деловодството на ГДБОП, пишат и носят на листчета. Това се случва очевидно задоволително постоянно. И на тези хора очевидно им писва в някакъв стадий, тъй като те знаят, че това е закононарушение. Човек, диагностициран с параноидна шизофрения преди повече от 10 години, е подслушван до 3 април в това число за връзки с Божков. А неговата виновност е, че е носил в Банкя афиш с надпис " Оставка " пред къщата на Бойко Борисов. И хората, които са го следили, тъкмо в ГДБОП в отдел " Контратерор " са открили при справката всичко това и са докладвали на тогавашния началник на ГДБОП и той е споделил: " Трябва да го прекратим, това е нелегално. Няма такова нещо, няма връзки с Божков ".

Какъв е вашият разбор с днешна дата за митингите, подслушването и всичко от лятото на 2020 година и би трябвало ли тези въпроси да останат в предишното или може да се продължи " на чисто " едвам откакто всички нарушавания излязат нескрито?

- Не, тъкмо по тази причина споделям, че ще ги захапя и няма да пущам до момента в който не приключим всичко. Всяко едно от тези безобразия е закононарушение. И са тежки закононарушения, и са осъществени от хора с власт. Това са най-ужасните закононарушения, осъществени след рухването на комунистическия режим у нас. Дори комунистическия режим не си е разрешавал всеобщо подслушване, всеобщо следене и такива откровени закононарушения. Това не са незаконосъобразни дейности. Това са закононарушения. Така че аз ще ги пъдя до дупка.

Има ли кой да ги проверява обаче?

- Прокуратурата ли? Не. Прокуратурата е там да ги пази.

А по какъв метод ще стане?

- Махаме основния прокурор, който е спирачка; махаме спецпрокуратурата и спецсъдилищата и даваме опция на същинската прокуратура да работи. Контрол от Народното събрание и най-сетне вътрешното министерство, за пръв път виждам в живота си, прави смислена работа. Аз съм от другата страна и тук постоянно насочат всякакви необразовани упреци, че аз като углавен юрист нуждая се, в случай че това е бизнес в чистия му тип по този начин, както считат каскетите, нуждая се от необразовано Министерство на вътрешните работи, от каскети, които упрекват хората без доказателства и така нататък Аз от това пребивавам. Всъщност аз в случай че работех по този начин, щях да нуждая се тъкмо от това и щях да съм на черешата и щях да съм мултимилионер. Вместо това аз избрах правораздаването. Много от дълго време направих този избор, доста преди политиката избрах правото пред парите. Заради това желая същинско правораздаване, същинско следствие, същински прокурор, който не да прикрива закононарушенията, не да взе участие в закононарушенията, а да ги води до затвор. Вижте Лаура Кьовеши - за 10 години не знам какъв брой държавни управления отидоха в пандиза безусловно. За два петъка работа в Европейската прокуратура започнаха арестувания. А в жанр Бойко Борисов искаш ли да се хванем на бас, че всички те ще влязат в пандиза?

Смятате ли, че това може да се трансферира и в България като модел на работа?

- Ще. Най-успешната идеологическа измама и най-големия триумф на митинга в действителност не е това, което всички видяхме, а в това, че убедихме и показахме на Европа директни доказателства за корупция, по какъв начин крадат парите на европейските данъкоплатци. Същото нещо направих като ръководител на краткотрайната комисия - уведомих всички институции, изпратих им доказателства и съответно записа, изпратих им постановленията на прокурор Вероника Трифонова, която работи за Кьовеши сега и написах къс текст от няколко фрази, в които споделих и подчертах постановлението, в което няма задоволително доказателства, тъй като част от потърпевшите не са дали показания, не всички. Този запис е разказан в доказателствата по тази кореспонденция и аз го търсих 13 месеца. Всички видяхте за какво беше крит този запис. Прокурор Трифонова не помни да е гледала записа, само че той е бил вътре, тя е назначила видео-техническа експертиза по този запис. И нямат данни. Прокуратурата отговори с едно изречение, че те не могат да вземат участие в това, само че все пак те са шокирани. Така че, тези неща имат значение. И по тази причина има значение когато се изправи някой несклоняем, на който не му пука за следствията. На подобен стадий сме от развиването си, че имаме потребност от такива хора и от такива дейности. На идващ стадий към този момент не, в случай че се оправим. А ние ще се оправим.

Какъв е най-хубавият вид за България след изборите и кой е най-мрачният сюжет съгласно вашата прогноза?

- Най-мрачният сюжет е явен - вътрешен министър Делян Пеевски, Корнелия Нинова - министър председател, на Бойко Борисов ще му намерим място като дипломат в Казахстан да вземем за пример. Това е най-мрачния сюжет. То не е смешно. Това, което описвам, се е случвало на обособени късчета до момента. Това няма да се случи, няма да допуснем да се случи. Но в случай че ни няма нас и хората като нас, които пожертваха всичко и зарязаха всичко, това е вероятен сюжет. В последна сметка ние го играем това 32 години. А другояче най-хубавият сюжет е най-сетне политическите обединения от нашата страна на пианото да поумнеят, политически да поумнеят, тъй като те са задоволително умни другояче, да зарежат политическия нарцисизъм и да стартират да мислят за всички - освен за личните си гласоподаватели, освен за личния си тяснопартиен интерес. Тогава към този момент нещата ще станат през днешния ден, на следващия ден, а не след 30 години. Защото с тези темпове, ще отнеме още 30 години.

Смятате ли, че е реалистично?

- Да, аз съм реалист. Така както имам дребно, шизофренично несъгласие със себе си, аз съм голям идеалист, само че съм и реалист. Някои имат потребност от време да пораснат, някои се постанова да ги буташ, дърпаш, подритваш и още ще създадем, в случай че би трябвало. Тези 32 години е по-голямата част от целия ми живот и мина във всички тези неща, в които чакаме и не знам какво вършим. Не, би трябвало да се хванем и да го създадем. И по тази причина не се изтощавам да изтъквам Радой Ралин: " Свободата е като хляба. Всеки ден се замесва, изпича и изяжда ". И това важи за всеки един човек. Свободата не е нещо, за което група хора ще се сбие вместо теб, това е нещо което ти самият правиш всеки Божи ден и това е сложното и неразбираемото у нас. Това е, което вършат всички тези, които гледаме с подигравка - гърци, италианци, испанци. Защо ги гледаме с подигравка, аз не разбирам, само че всеки един от тях се бори за личните си права всеки Божи ден и на секундата образуват тълпи, смъкват държавни управления, гонят основни прокурори и изобщо вършат това, което би трябвало. След което се връщат и стартират да живеят обикновено. Това е демокрацията. Свободата на нас ни падна от тавана преди 32 години, ние не сме се борили за нея и по тази причина действително я нямаме.

Видео с диалога с адв. Николай Хаджигенов пред " Дневник "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР