Николай Чапански Тази седмица се разделихме с певеца Иво Барев, който

...
Николай Чапански
Тази седмица се разделихме с певеца Иво Барев, който
Коментари Харесай

Напусна ни Иво Барев - певецът, завършил медицина

Николай Чапански

Тази седмица се разделихме с артиста Иво Барев, който ни напусна на 76-годишна възраст.

„ Ромският славей “, както е прочут Иво в музикалните среди, посвети повече от 45 години от живота си на песента и на дейна концертна активност. Творческият му път стартира с националните песни.

Роден е в Бяла Слатина, където израства измежду даровити артисти и музиканти. Още в младежките години се постанова като един от положителните артисти на цигански песни, които през 70-те години се оказват неразрешени и името му става известно от радиоефира със записи на тракийски национални песни. Животът го води в Хасково, а по-късно - и в Пловдив, където се открива за непрекъснато.

Иво Барев сполучливо приключва медицина, само че песента е тази, която дефинира живота му по-нататък. През 1974 година стартира дейна концертна активност с групата „ Къдрава антена” по покана на известния акордеонист Иван Шибилев. Това става на един от обичайните музикантски срещи пред аптека „ Марица “, които се случвали всеки четвъртък. На музикантския пазар Шибилев поискал да се запознае с нашумелия по това време Иво Барев и след къс опознавателен диалог го поканил в неговата група към Концертна дирекция. Оттам нататък дефинитивно дал тил на медицината и животът му тръгнал на колела. Кръстосвали страната надлъж и простор, само че и печелил добре. Известно време пее и с оркестър „ Тракия” на Иво Папазов.

Първите си записи на национални песни записва в Радио София през 1981 година, а преди този момент влиза в студиото на Радио Пловдив и Радио Стара Загора. Песните, които извършва, имат тракийско звучене и доста от тях са по негова музика и текст. Сред най-известните са: „ Димитър конче стягаше”, „ Индже през гора вървеше”, „ Засвирили са дор три гайди”, „ Мама на Севда думаше”, „ Деница по двор ходеше “ и други. Последните две е посветил на дъщерите си. Има издадени касети и дългосвиреща плоча с цигански песни, които са били в големи тиражи. През годините е работил с композиторите Емил Колев, Димитър Колев, Христо Урумов и други

Най-много взе участие в концертни стратегии на морските ни курорти „ Златни пясъци” и „ Слънчев бряг”, а в годините е бил управлявал на групите „ Добро настроение” и „ За всекиго по нещо”. Създава даже и лична - „ Цигански табор”, в която танцуват и дъщерите му Албена, Севда и Деница.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР