Николай Чапански, автор и водещфолклорни предавания по Радио Пловдив, 36-и

...
Николай Чапански, автор и водещфолклорни предавания по Радио Пловдив, 36-и
Коментари Харесай

Певецът на Виевската група наследил таланта на дядо си

Николай Чапански, създател и водещфолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

36-и рожден ден отпразнува солистът на Виевската група Стефан Мерков от село Старцево, Златоградско. Гласовитият родопчанин попълни репертоара на Виевската група със остарели песни от Старцево, които е научил от майка си.

" Тя постоянно, има ли опция, пее. Когато е в градината да окопава картофите или у дома измежду домакинска работа не пропуща да запее. Уникална жена е майка ми, която знае доста песни. Тези, новите, които записах пред последните години в студио, съм научил от нея ", споделя Стефан Мерков.

Той е наследникът по ария на известния родопски артист Веселин Джигов, който е неговият идол. В село Старцево, където живее и твори Стефчо, към момента се носят митове за музикалния му дядо, който е имал най-вече комплекти с чанове и е свирил на тях. След случай дядо му е бил прикрепен на легло дълги години, но в никакъв случай не е изгубил духа и любовта си към музиката. Целият таван в стаята му е бил окачен с чанове и в легнало състояние със специфични дрянови палки той свирел на тях. Възпроизвеждал е мелодиите на всички известни родопски песни и по този начин свирел с часове.

" Дядо беше човек с доста мощен дух и всички му се възхищавахме. Той се спомина, само че спомените за него останаха и всички по-възрастни поданици на Старцево го загатват с положително. Искам да посветя една ария от новите си записи на него и в този момент работя върху текста и мелодията ", споделя солистът на Виевската група.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР