Никола Тесла е известен с великите си иновативни изобретения, със

...
Никола Тесла е известен с великите си иновативни изобретения, със
Коментари Харесай

Странен, но гениален: Най-интересните и странни изобретения на Тесла

Никола Тесла е прочут с великите си новаторски изобретения, със своята екстравагантност и с разнообразните си ползи. Определено може да се каже, че е една от личностите на всички времена и е редно, в случай че не знаем доста за него, най-малко да сме чували името му (и да не го свързваме единствено с автомобила Тесла или пък недай си боже с теслата).

Хуморът настрани, само че несъмнено мога да кажа, че Никола Тесла е бил същински талант, най-малко в своите изобретения. И той като доста други изобретатели остава някак неразбираем, може би даже подценен от мнозина. Въпреки това неговият принос в изобретенията е безспорен.

Странен, само че талантлив

Тесла е имал необичайно детство. Донякъде мъчно, ненапълно много завладяващо. Още от дребен е обичал да майстори какви ли не неща, с които да шокира своите родственици и близки. Една от обичаните му действия, когато е бил на 6 години е била да разглобява и след това да сглобява часовниците на дядо си. С първото се е справял съвършено, само че с второто не чак толкоз. Често желал от тях да прави други неща и за това бил наказван от своите родители.

Но за какво хората са го считали за чудноват? Какво било особеното в него още от дете? Тесла имал много невероятни видения, които били напълно действителни и постоянно били съпроводени с ярка светлина. Някои споделят, че е имал някакво недоказано заболяване на централната нервна система, други, че е имал видения от бъдещето и за това е проектирал толкоз напреднали за времето си изобретения. Сигурно има зрънце истина и в двете теории, а може би даже има други, които не са ни известни. Своите видения, Тесла стартира да има след ужасната злополука, която сполетяла по-големия му брат, а той бил очевидец на всичко. Може би този случай е отключил освен виденията му, само че и самата му талантливост в изобретенията.

Ето и някои от най-интересните изобретения и научни разработки на Никола Тесла:

Теория на полето - На 12 октомври 1887 година Тесла дава много строго научно изложение на явлението на въртящите се магнитни полета и конструира индукционен електродвигател въз основата на изменчив ток. На 1 май 1888 година той получава своите съществени патенти за изобретяване на многофазни електрически машини и системи за предаване на електрическа енергия чрез многофазен изменчив ток. С потребление на двуфазна система, която той смята за най-икономична, в Съединени американски щати са пуснати редица промишлени електроустановки, включително Ниагарската хидроелектроцентрала (1895 г.), най-голямата за това време.

Electromagnetic therapy in the early 1900s

Based on Nikola Tesla's discovery that every disease in the body vibrates at a certain frequency and can be measured.

It is well documented that Tesla did not go to the doctor, because he could cure himself of any disease.
— nikola 3 (@ronin19217435)
Радио – Макар и не доста известно, Тесла е е един от първите, който патентова способ, посредством който да се получи ток, който може да се употребява за радиовръзка.

Трансформаторът на Тесла – През лятото на 1889 година Тесла отива на Световното ревю в Париж и бързо научава за опитите на Хайнрих Херц, които са свързани с доказването на съществуването на електромагнитно лъчение, в това число и на радиовълните. Тесла мощно се заинтригувал от това и решил да изследва въпроса по-подробно. Той неведнъж разучава и усъвършенства този опит, до момента в който най-после стига до изобретението си. Трансформаторът е екипиран с въздушна празнота вместо изолиращ материал сред първичната и вторичната намотки, и желязно ядро, което може да се мести на разнообразни позиции в и отвън трансформатора. Трансформаторът на Тесла по своята същина е типичен високочестотен резонансен трансформатор. Бобината на Тесла и до през днешния ден се употребява за приемане на дълги искрови разряди, напомнящи гръмотевица. През 1998 година инженерът от Станфорд Грег Лей показва пред аудитория резултата на „ гръмотевица по поръчка “, стоешком в железна клетка под великански силует, управлявайки мълниите благодарение на железна „ вълшебна пръчка “. Неотдавна той разпростира акция за събиране на средства за строителство на две кули в Съединени американски щати, сходни на тези, които Тесла се пробва да строи. Проектът се планува да коства към 6 милиона $.

This planet with all its appalling immensity is to electric currents virtually no more than a small metal ball
Nikola Tesla:The Transmission of Electrical Energy Without Wires (Electrical World & Engineer,March,1904)
ESO
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР