Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията

...
Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията
Коментари Харесай

Никола Каравасилев мечтае да създаде закон в астрономията или физиката



Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията или физиката, който да носи неговото име. Едва на 30 години той е основал учебно заведение „ Наука за деца ”, където преподава физика и астрономия на възпитаници от първи до пети клас и на шест годишни, води школи за подготовка за надпревари по физика и астрономия. Наричат го правоприемник на Теодосий Теодосиев. Никола Каравасилев е във Варна в националната обсерватория „ Николай Коперник ”, с цел да съветва 20-те призьори от национални и интернационалните надпревари по астрономия, от които ще бъдат определени осем, с цел да вземат участие в интернационалната олимпиада по астрономия, която ще се състои през есента в Матера, Италия.

В изявление за БНР Каравасилев разяснява, че решил да се занимава с физика и астрономия преди 22 години, когато на 11 август 1999 г. в България  се наблюдаваше цялостно слънчево затъмнение.

„ Тогава взех решение, че ще се занимавам с астрономия и с нищо друго. Успях да видя затъмнението въпреки и от София, което беше отчасти, само че това по този начин ме възпламени по небето и по астрономията, че взех решение, че това ще върша до края на живота си “.

По думите това, което реализират той и учениците му е вследствие на доста работа.

„ Няма някаква загадка формула, нещо, което да правиш по три пъти дневно и това да те докара до триумф. Някаква заложба не може да нямаш, само че всичко е в многото часове работа “,  допълни Каравасилев.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР