Никола Филипов Излезе от печат книгата Чий шпионин е княз

...
Никола Филипов Излезе от печат книгата Чий шпионин е княз
Коментари Харесай

Животът на един шпионин

Никола Филипов

Излезе от щемпел книгата " Чий разузнавач е княз Никита Лобанов-Ростовски " (в Университетското издателство на СУ). Премиерата ще бъде на 10 декември от 17.30 ч. в литературния клуб " Перото " в НДК, а на нея ще участват и създателят, и героят му.

Името на княз Никита Лобанов-Ростовски нашумя в последните години. Той е правоприемник на най-старата съветска княжеска фамилия, водеща началото си от създателя на Русия - княз Рюрик. Това е доказано към този момент посредством две ДНК експертизи. Лобанов-Ростовски е роден и израснал в София, където приключва и междинното си обучение. През 1951 година става първенец на България по плуване при юношите. А сетне ориста го отнася във Франция, Англия и Съединени американски щати, където се изявява като прочут специалист-геолог, сетне като банкер от най-голям сан и не на последно място - като знаменит колекционер на картини, като донор и филантроп.

От книгата за него, която написах, читателят ще научи забавни случки и разкази от живота на младия княз и неговото семейство в София - съмнения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии... На 11 години е вкаран в пандиза, в резултат на което името му става предмет на интернационален скандал. За освобождението му от Софийския затвор се намесват даже военачалник де Гол и Организация на обединените нации.

Родителите му са регистрирани преди 1944 година като британски и руски шпиони, а след Девети - като френски и американски. Самият Никита още на 13- годишна възраст е регистриран от българската Държавна сигурност като френски разузнавач. Книгата е илюстрирана с копия от документи от архивите на Държавна сигурност, от разпити и проекти за вербовка, наказания, наказание. Баща му е " липсващ безследно ", откакто излязъл да купи самун през 1948 година, и едвам в последните десетилетия княз Никита е разкрил къде и при какви условия е бил премахнат. Както написа проф. В. Стефанов в книгата: " Трудно се бяга от Властта, нейната " майчинска " ръка те настига на всички места, с цел да ти подари мрака. Горчивите страници в книгата на живота не могат да бъдат скъсани. Разказът демонстрира по какъв начин индивидът е кадърен да направи от духовността и благородството арматура на живота си. Книгата е забавна за българския четец, тъй като България е страната на детството на Никита, на упованията към живота, на любовта, на болката за родителите. Това е сантименталната татковина на княза, която той по този начин съкровено продължава да обича. Не е задоволително да бъдеш аристократ. Трябва да бъдеш и доблестен човек. Като княз Никита Лобанов-Ростовски. "

За княза са оповестени безчет публикации в разнообразни вестници и списания из целия свят. Той е изнасял отчет по правата на индивида от трибуната на Организация на обединените нации. Книги за него са оповестени на британски и съветски език и най-сетне се появява книга на български - на езика, който е изучавал в миналото в софийското учебно заведение. Нещо повече - към всеки образец е прикован диск с присъединяване на Лобанов-Ростовски в предаването " Всяка неделя " на Кеворк Кеворкян, с филм за него и някои негови изявленията.

На 10 декември подписи върху новото издание ще раздава самият княз. На 84-годишна възраст той съумя да си върне българското поданство, за което чака близо две години. И за което днешните български управляващи са му желали " документ за благонадеждност " от Съединени американски щати!? Защото през целия си живот той е наблюдаван на всички места като разузнавач и е съвсем несъмнено, че и сега съответните български управляващи го наблюдават като подобен...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР