Никола Димитров изнесе първа сесия на седмата уебинарна серия, ръководена

...
Никола Димитров изнесе първа сесия на седмата уебинарна серия, ръководена
Коментари Харесай

Никола Димитров: Любо Ганев подкрепя дейните хора

Никола Димитров изнесе първа сесия на седмата уебинарна серия, ръководена от отдел на CEV за развиване по отношение на учебния план CEV School Project " Play Volleyball – Grow with it ".

Към видеоконферентния диалог се включиха над 30 участници от цяла Европа. След нея Димитров даде изявление за формалния уебсайт на Българската федерация по волейбол:

- Как мина уебинарът?

- Уебинарът бе голяма чест за мен и огромно самопризнание за българските експерти, тъй като още веднъж има българско наличие в планове свързани с развиването на волейбола. Казвам всички български експерти, тъй като през годините съм се учил от доста от тях и имам вяра, че това, което показах и споделих като опит, не е персонално моя заслуга, а групово изпитание. Това е серия от лекции като преди мен са говорили водещи персони като Кристоф де Лоосе, Никола Собри, Джон Кесел, Карло Бонфати и други. Целта е популяризирането на волейбола като спорт в учебните заведения и привличането на повече треньори за развиване в направление " Волейбол ". Една от задачите ми в партньорство с CEV е да разпространим знанията и насоките за работа с подрастващи и на локално равнище, за което към този момент водим полемики с БФВ.

- Колко души от какъв брой страни?

- Събраха се над 30 треньора от цяла Европа. Всички предходни и бъдещи семинари са налични до всички искащи в уеб страницата на CEV.

- Кои са най-важните точки, които бяха застъпени?

- Започнах уебинара, наблягайки, че децата учат най-добре с дейни способи на образование, като полемики и практики. Игровизацията е съвършен метод за включване на тези дейни способи на образование. Осигурява на децата друга вероятност за това по какъв начин виждат волейбол като игра. Споделих каква е теорията за игровизацията и какви са 4-те съставния елемент, които би трябвало да се вземат поради при основаване на сполучлива игра а точно типовете играчи, основаване равнища за рационализиране, игрови механики и игрови динамичности.

Засегнахме ролята, която младите състезатели могат да имат в партньорство с техния треньор и по какъв начин може да запалителен нова искра у тях и да ги подтикваме за напредък като им разрешаваме самите те да изследват и основават подготвителни проекти, както и да имат късмет да са в ролята на учещи останалите деца. Най-добрият метод за асимилиране на обещано познание е посредством предаването му на други хора. Както споделих с участниците, аз самият разбрах какъв брой малко запознат съм волейбол, когато преди години за първи път се наложи да повеждам подготовка на подрастващи. От тогава непрекъснато се стремя да надграждам знанията си и да ги предавам на сътрудници и състезатели, знаейки, че по този начин и аз самият се модернизирам.

Друг значим аспект, който засегнахме, е изкуството да провокираме благополучие от играта, което се получава, когато вярно балансираме времето прекарано в игра и равнището на компликация. Състезателите реализират оптимално образование, когато практиката не е нито толкоз лесна, че да става скучна, нито прекомерно сложна или объркваща, че да става разочароваща.

Някой от най-важните за мен механики при основаването на игри остават класиранията, значките или достиженията и опцията да отключваш нови равнища за рационализиране. Ползвайки цялост от игрови механики в подготвителния развой, ние можем да отговорим и на главните човешки потребности и стремежи като премия, статус, достижение, себеизразяване, конкуренция и алтруизъм. В допълнение използването на тези механики разрешава на треньора да взима по справедливи решения за избор и развиване на състезатели, както и да дава опция на родителите да получават справедлива оценка за развиването на техните деца.

Завършихме уебинара с три нагледни образеца за приложението на игровизацията във волейбола в помощ на треньора. Те действително са резултат от предходни уебинари от серията, както и плот на уебинар за шерване на опит от CEV конвенцията от 2021-а, в която имах опцията да вземам участие с помощта на поддръжката на треньорската комисия и управлението на БФВ.

- Кога ще бъде идващият?

- Като участник на първия по рода си план за съдействие и продан на опит сред CEV и AVC тази година, имам ангажимент към CEV да повеждам семинари в продължение на идващите 2 години на европейско и локално равнище. Това бе единствено първа стъпка и се надявам при позитивна оценка от останалите специалисти CEV да ми гласоподават доверие за още участия. Има много тематики, върху които работя и бих желал да засегна като да вземем за пример системи за оценка и развиване на треньори, психическа подготвеност за игра и системи за идентификация, развиване и избор на състезатели.

От друга страна към този момент участвах в две събития с поддръжката на БФВ. Първото бе семинар със Силвано Пранди и Николай Желязков за тактическата система на игра и второто бе за шерване на опит от треньорската спогодба през 2021 година В момента обменяме хрумвания с БФВ и се надявам преди всичко този семинар за игровизация да бъде извършен на български език, след което да набележим и други забавни тематики за шерване.

Личното ми предпочитание е да създадем платформа за шерване на опит и развиване на млади и сегашни треньори. Крайната цел постоянно е да сътворяваме обич у състезателите към волейбола и да откриваме и развиваме по най-хубавия метод състезатели за националните тимове на България.

- Откакто Любомир Ганев е президент, доста постоянно има сходни събития. Как работите с него?

- Любо за мен е един позитивен и харизматичен човек с огромно сърце. Благодарение на него и новото управление последните няколко години се вижда постепенно само че систематично развиване на българския волейбол. Контактите с него постоянно са ме стимулирали и хранели с положителна сила. А по отношение на метода на работа мога да кажа, че е доста явен и елементарен. Любо е човек, който обича да дава път и да поддържа дейни хора. Търси съидейници и хора с хрумвания. Когато имам концепция или предложение за развиване е задоволително да му се обадя и да предложа структуриран проект. Той от своя страна прави всичко належащо положителните хрумвания да се осъществят оптимално бързо и елементарно с поддръжката на целия колектив на БФВ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР