Никога досега лекар не е осъществявал домашно посещение от този

...
Никога досега лекар не е осъществявал домашно посещение от този
Коментари Харесай

NASA изпрати холограма на лекар до Международната космическа станция

Никога до момента доктор не е осъществявал домашно посещаване от този вид. За първи път в историята на връзката хирург на NASA бе „ холопортиран “ до Международната галактическа станция. Медикът се появи и беседва с астронавтите на борда – на стотици километри над повърхността на Земята - в действително време.

Звучи ви като на сцена от „ Стар Трек “? Не грешите. В края на краищата в “Стар Трек: Вояджър “ станахме очевидци на холографска проекция на неестествен доктор.

Това обаче не е научна фантастика, а действителност. През октомври 2021 година хирургът Джоузеф Шмид е изпратен до Международната галактическа станция под формата на холограма. Илюзията се реализира благодарение на технологията за „ холопортация “ на Microsoft, която разрешава на потребителите да си взаимодействат с 3D репрезентация на хора, намиращи се надалеч от тях. При това в действително време.

„ Това е напълно нов вид човешка връзка, която се реализира на големи дистанции – споделя Шмид. – Чисто нов метод за човешко проучване, при което нашето човешка същина може да пътува оттатък планетата. “

Източник: NASA/Thomas Pesquet

За разлика от обичайните холографски проекции, които наподобяват по този начин, като че ли се реят във въздуха, холопортацията се нуждае от очила за добавена действителност (като HoloLens на Microsoft например). По този метод потребителят, който ги носи, може да схване (и да си взаимодейства) с проекциите на хората, които от своя страна се снимат с голям брой камери на действителното място, на което се намират.

В този съответен случай астронавтът Томас Пескет от Европейската галактическа организация се намира на борда на Международната галактическа станция и носи точно сходни очила. Той организира естествен двупосочен диалог с Шмид и членове на неговия медицински екип, както и с Фернандо Де Ла Пена Лака, изпълнителен шеф на AEXA Aerospace (автори на холопортационния програмен продукт, с помощта на който настоящето достижение става възможно).

Да, холопортационната технология на Microsoft съществува най-малко от няколко години. Никога до момента обаче тя не е употребена за нещо толкоз амбициозно – да свърже медицински специалист от Земята с астронавти, изпратени на задача и орбитиращи планетата на стотици километри над повърхността.

Именно това съкращаване на физическото разстояние сред хората ще бъде от значително значение за бъдещите галактически задачи. По този метод учените ще могат да си взаимодействат виртуално и в действително време с 3D репрезентации на хора, намиращи се на Земята, на галактически станции или на други галактически апарати. Разбира се, този вид връзка ще бъде много по-ангажираща и действителна, в сравнение с общоприетите 2D позвънявания.

„ Нашето физическо тяло не е там, само че човешката ни същина – безусловно – споделя Шмид. – Представете си, че можете да докарате до вас същинския дизайнер на съответна комплицирана технология в моментите, в които работите по нея. “

Следващата цел на експертите е да създадат по този начин, че холопортационните взаимоотношения да са двупосочни. По време на съответния опит само Пескет е носил очила за добавена действителност, което му разрешава да вижда останалите участници като цифрови 3D холограми. Шмид и всички останали обаче не са имали сходни очила.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР