Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта

...
Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта
Коментари Харесай

Радев за Митрофанова: Никой посланик няма право да говори от името на българския народ

Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на нуждата от неотложни ограничения за поддръжка за Украйна, за преустановяване на експанзията от Русия, към връщане на дипломацията, за увеличаване на източният фланг на НАТО. Това съобщи президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.
Очертаха се значими насоки за новата стратегическа идея на Алианса и за идната среща в Мадрид, касаещи повишение на равнището на упоритости на Алианса и повишение на разноските за защита. Във входа на военните дейности доста от страните взеха решение за повишение на техните бюджети. Това значи нови качества, по-голяма оперативна съгласуемост. Необходимо е да увеличим взаимните подготовки и учения. Всички да работим дружно, тъй че да имаме резистентен преход към дълготрайна акомодация на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса, сподели още Радев.

Трябва да покачваме и устойчивостта във връзка с подвижността, на логистичното обезпечаване. Затова България изложи и своите визии да работим интензивно дружно с нашите съседи като Гърци и Румъния за създаване на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за обезпечаване на гориво. Това е значим план, както с усъвършенстваната инфраструктура. Изключиетлно важана среща с ясни послания, добави президентът.

Президентът Радев означи, че през днешния ден министър председателите на Англия и Италия са декларирали подготвеност да изпратят военна помощ в България.

България е отворена за присъединяване на нашите съдружници. Така че тази многонационална батальонна група по-бързо да добие оперативните качества, добави българският държавен глава.

Радев посочи, че няма в пъти нарастване на държавните бюджети.

Има страни, които към този момент са постигнали 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Те декларират, че отиват на 2.5%, на 3% още от следващата година. Много от тях декларират подготвеност в границите на няколко години да доближат 4%, означи още той.

По думите му идването на съюзническите батальони ще стане допустимо най-бързо.

Държавният глава сподели, че се чака и по-силно съдействие на страната ни с членките на НАТО.

Очакваме по-силно индустриално съдействие - когато ние закупуваме военно съоръжение извън - да има по-голямо назад взаимоотношение с нас и нашата науча общественост, да имаме взаимна разработка на новите оръжейни системи и взаимно произвеждане, сподели още той.

Радев разяснява и включването на украинския президент Володимир Зеленски по време на срещата на НАТО.

Една от огромните задания на тази среща беше, че по никакъв метод не би трябвало да позволяваме ескалация на спора отвън територията на воюващите страни сега. Основната цел на Алианса е отбраната по чл.5 на всяка една държава-членка, която бъде застрашена. По никакъв метод НАТО да не се намесва в този спор, с цел да избегнем Трета международна война, разяснява Радев.

България е страна, която има дефицит на въоръжение. Ние би трябвало да придобиваме въоръжение. Всеки, който вземе това решение би трябвало да оцени риска и да го разгласи пред българското общество. Призовах за съоръжение и на цивилното общество, най-много там, където има български жители, сподели още Радев.

Близо 10 години ще би трябвало да чакаме новите американски изтребители, а в това време няма дълготраен вид за поддръжка на нашите МиГ-29 и би трябвало да се търсят варианти с машини втора употреба, които да запазят бойните качества на българските Военновъздушни сили. Очевидно е, че в тази конюнктура на растяща ескалация Русия отпада като алтернатива изрично за поддръжката на самолетите, чийто запас изтича. Днес се състоя, както беше контрактувано с полския президент, среща на министрите на защитата началниците на защитата другата седмица се надявам да има група и да изследваме опцията на полската промишленост и военновъздушни сили, само че, доста значимо, което разгласих и на срещата през днешния ден – това е малко краткотрайно решение, уточни още президентът.

Президентът акцентира, че търсенето на различни разновидности е от компетенцията на държавното управление и към този момент е приказвал с премиера Кирил Петков.

Първият вид е с американски F-16 втора употреба, които да бъдат взети на лизинг. Възможност за образование на лизинг по програмата за осъвременените F-16 MLU в Нидерландия, както и вероятно придобиване на изтребителите. Ако и това не стане, търсим вид за европейски изтребители от нашите сътрудници на лизинг, с цел да запълним тази празнина, посочи още Радев.

Българският президент разяснява и изкаванията на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова.

Никой дипломат няма право да си присвоява правото да приказва от името на българския народ. Решението на държавното управление във връзка с дипломат Атанас Кръстин е „ логически ход в актуалната обстановка “, добави още Румен Радев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР