Никнат като... гъби след дъжд. Всъщност и малко влага е

...
Никнат като... гъби след дъжд. Всъщност и малко влага е
Коментари Харесай

Зелена светлина: Непознатите гъби

Никнат като... гъби след дъжд. Всъщност и малко влага е задоволителна за развиването на гъбите върху съвсем всяка повърхнина. Учените считат, че ги подценяваме и знаем прекомерно малко за тях. Английски откриватели считат, че гъбите се приближават в по-голяма степен до животинския, в сравнение с до растителния свят.

Според отчет на 100 специалисти от 18 страни, формиран под управлението на Кралските ботанически градини в Лондон, по света има три милиона вида гъби, само че едвам 5 % от тях са разказани.
професор Кати Уилис, Кралски ботанически градини, Лондон: По света има шест пъти повече типа гъби, в сравнение с растения. Ето какъв брой огромно е царството им и какъв брой малко знаем за тях.
Докладът разказва неподозирания капацитет на гъбите, които биха могли да дават решения в разнообразни области като производството на храни или биогорива. Малко се знае, обаче, за заплахите от измененията в климата, на които са изложени самите гъби. Да, някои разнасят заболявания, само че отчетът разкрива, че 90 на 100 от растенията разчитат на симбиозата с гъбите.

професор Кати Уилямс, Кралски ботанически градини, Лондон: Помислете къде намирате гъби в домовете си - край пердето в банята, в тъмните и влажни ъгли. Само че все по-високите температури и все по-сухият климат лишават почвите от гъби. Така растенията получават по-малко субстанции и спомагателна влага, което пречи на развиването им.
Над 2000 нови типа гъби са били разказани през последната година. Някои от тях оказват помощ на житните култури да оцелеят даже и при пустинни условия.

професор КАТИ УИЛИС, Кралски ботанически градини, Лондон: Не бива да подценяваме гъбите. Так ще пропуснем невероятни благоприятни условия - да създадем нови горива, да се оправим с пластмасовите боклуци, да прочистим региони от радиоактивно замърсяване. Гъбите крият доста отговори, само че към този момент ние ги подценяваме.
Все отново Кралските ботанически градини разполагат със сериозна база данни - сбирка с повече от милион 250 хиляди мостри от изсушени гъби, събирани от 1889 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР