Никълъс Круз. Снимка: ЕПА/БГНЕС Никълъс Круз, заподозрян за кръвопролитието вчера

...
Никълъс Круз. Снимка: ЕПА/БГНЕС Никълъс Круз, заподозрян за кръвопролитието вчера
Коментари Харесай

Застрелялият 17 души във Флорида е свързан с бяла националистическа групировка


Никълъс Круз. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никълъс Круз, обвинен за кръвопролитието през вчерашния ден в гимназията " Марджъри Стоунман Дъглас " в Паркленд, Флорида, е обвързван с бялата националистическа военизирана група " Република Флорида ", съобщи Асошиейтед прес в петък. Нападението в гимназията във Флорида е стрелбата с най-вече починали за последните пет години, отбелязва организацията. Освен 17-те починали, в болничното заведение се намират 14 потърпевши.

На уеб страницата на " Република Флорида " групата се самоопределя като " организация за отбрана на гражданските права на белите ", чиято цел е да сътвори бяла етническа страна във Флорида. Смята се, че водачът на групата е Джордан Джереб.

Джереб удостовери, че нападателят Никълъс Крус е член на организацията и е взел участие в военизирани учения в Талахаси, съобщи Асошиейтед прес. Той добави, че групата привиква " спонтанни демонстрации на инцидентен принцип " и се пробва да не взе участие в модерния свят.

Джереб съобщи, че не познава Крус персонално, само че акцентира, че той не е работил от името на групата и отговорността за действието му е персонално негова.

Лидерът на " Република Флорида " добави, че Крус е имал някакви проблеми с момиче и евентуално решението да извърши нападението в деня на Свети Валентин не е съвпадане.

Същевременно арбитър в щата Флорида подреди Никълъс Крус да остане в ареста без право на освобождение под гаранция, съобщи Асошиейтед прес. Предявено му е обвиняване за преднамерено ликвидиране на 17 души, по 17 пункта. Крус се яви пред съда в оранжев затворнически комбинезон, с белезници на ръцете. Адвокатката му не оспорва заповедта на съдията.

19-годишният юноша е стрелял със лична полуавтоматична пушка AR-15, която е на въоръжение в полицията. Освен това тя се продава на жители за самозащита и лов.

Круз купил оръжието единствено месеци откакто навършил 18. На тази възраст той не можел да купи нито един от револверите в магазина. Но за полуавтоматични оръжия, пушки и автомати няма такива възрастови ограничавания, отбелязва Асошиейтед прес.

През септември предходната година ФБР е получило информация за заплашително видео, оповестено в Ютюб от консуматор на име Никълъс Крус, само че не е съумяло да го разпознава, заяви на конференция в Паркленд специфичният сътрудник Роб Ласки, участващ в следствието на нещастието.

След нападението губернаторът на Флорида Рик Скот прикани за стягане на наредбите, които пречат на душевен нестабилни хора да купуват огнестрелно оръжие, съобщи ДПА.
" Трябва да подсигуряваме, че хора с психологични болести не допират огнестрелни оръжия ", акцентира републиканският политик на конференция в Паркленд.

Тръмп прикани за почитание към живота, без да спомене контрола над оръжията

Снощи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи в послание към нацията, че всеобщото ликвидиране е трансформирало учебното заведение във Флорида в " сцена на ужасяващо принуждение, ненавист и зло ".

До момента Тръмп не е споменавал въпроса за надзор над оръжията. По-рано в петък той дефинира причинителя като душевен невменяем.



Цялата страна се моли с натежало сърце за жертвите и техните фамилии, съобщи Тръмп.
Той прикани американците да работят дружно, с цел да изградят просвета на почитание към живота, която основава дълбоки и значими връзки сред хората, съобщи Ройтерс.

Нито едно дете или преподавател не би трябвало в никакъв случай да бъде в заплаха в Съединени американски щати и родителите не би трябвало да се тормозят за децата си, когато ги изпращат заран, съобщи Тръмп.

Президентът на Съединени американски щати не загатна въобще думите " огнестрелно оръжие " в късата тирада, само че даде обещание да се заеме с сложния проблем за оправянето с психологичните разстройства, отбелязва Франс прес.

" Ако имате потребност от помощ, обърнете се към преподавател, член на фамилията си, чиновник на локалната полиция или набожен водач. Отговорете на омразата с обич, на жестокостта с доброжелателство ", прикани той. " Не е задоволително да се работи, с цел да се основава усещане за смяна, нещата би трябвало в действителност да се трансформират ", призна президентът на Съединени американски щати.

Освен това Тръмп даде обещание да посети Паркленд, където се намира гимназията " Марджъри Стоунман Дъглас ", с цел да се срещне със фамилиите на починалите и локалните управляващи и да продължи да координира реакцията на федералните управляващи.

Британският вестник " Гардиън " отбелязва, че от речта на американския президент е станало ясно едно - забравете за инспекции на предишното на лицата, които желаят да имат огнестрелно оръжие, и за всевъзможни други ограничения за надзор върху оръжията.

" Гардиън " прибавя, че колкото повече се е засилвала поляризацията във Вашингтон, толкоз по-политизирани са ставали политическите изказвания на най-високо равнище като реакция на сходни случаи като този във Флорида.

Защо Америка не е в положение да спре тази зараза от принуждение с огнестрелно оръжие, се пита " Индипендънт " и напомня, че това е 18-ти случай на принуждение с огнестрелно оръжие в Съединени американски щати за тази година.

Обама към този момент остана без думи за реакции след сходни случаи, а Тръмп среща компликации да откри такива, написа " Вашингтон пост ".

Расте разочарованието, че Конгресът не приема даже и умерени ограничения във връзка с огнестрелното оръжие, разяснява " Ню Йорк таймс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР