Нигерската хунта обвини Франция в натрупване на сили за военна намеса след преврата през юли

...
Новите военни лидери на Нигер обвиниха Франция в натрупване на
Коментари Харесай

Новите военни лидери на Нигер обвиниха Франция в натрупване на сили за възможна военна намеса в страната след преврата през юли

От CHINEDU ASADU Associated Press 10 септември 2023 г., 7:14 AMФранция за натрупване на сили за възможна военна намеса в страната след преврата през юли. Френският президент Еманюел Макрон каза в неделя, че ще предприеме действия само по искане на сваления нигерски лидер Мохамед Базум. също обмисля да си сътрудничи в такава намеса с Икономическата общност на западноафриканските държави, регионален блок, известен като ECOWAS.

„Франция продължава да разполага своите сили в няколко страни от ECOWAS като част от подготовката за агресия срещу Нигер“, каза Абдраман късно в събота в изявление, излъчено по държавната телевизия.

Макрон каза, че няма да отговори директно на твърдението на хунтата, когато бъде попитан за това след срещата на върха на Г-20.

"Ако преразпределим нещо, то ще бъде само по искане на Базум и в координация с него, а не с тези хора, които държат президент за заложник", каза той.

Макрон обаче добави, че Франция „напълно“ подкрепя позицията на ECOWAS, която заяви, че обмисля военна намеса като опция за възстановяване на Базум като президент.

Откакто свали Базум, хунтата в Нигер, бивша френска колония, използва антифренските настроения сред населението - молейки френския посланик и войските да напуснат - за да укрепи подкрепата си в съпротивата срещу регионалните и международни натиск за възстановяване на президента. Страната беше стратегически партньор на Франция и Запада в борбата срещу нарастващото джихадистко насилие в обхванатия от конфликти регион Сахел, безводната шир под пустинята Сахара.

Говорителят на хунтата каза, че Франция е разположила военни самолети и бронирани превозни средства в страни като Кот д'Ивоар, Сенегал и Бенин за подобна агресия, твърдение, което Асошиейтед прес не можа да провери независимо.

„Ето защо Националният съвет за защита на отечеството и преходното правителство отправят тържествен призив към великите хора на Нигер да бъдат бдителни и никога да не се демобилизират до неизбежното напускане на френските войски от нашата територия ”, каза той.

Френският военен говорител полк. Пиер Годилиер каза междувременно в четвъртък, че сега има „малко по-малко“ от неговите 1500 войници в Нигер, които са имали работи с нигерските сили за сигурност, за да отблъсне джихадисткото насилие.

Всички френски дейности са спрени след преврата, „следователно направените декларации (по-рано от французите) са за проучване какво ще правим с тези възможности“, каза Годилиер.

___

Анджела Чарлтън допринесе за този доклад от Париж.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР