Ние, земляните, ще имаме възможността да се насладим на един

...
Ние, земляните, ще имаме възможността да се насладим на един
Коментари Харесай

Слънчево затъмнение със супер Луна ще се случи на петък 13-и, но малцина ще го видят

Ние, земляните, ще имаме опцията да се насладим на един в действителност хубав феномен. Супер Луна ще докара до отчасти слънчево затъмнение на петък 13-и. Нещо, което не се е случвало от 1974 година насам, написа Science Alert.

Проблемът е, че в случай че желаете да го видите, ще би трябвало да живеете в южната част на Австралия, Нова Зеландия, южния Тихи океан или по крайбрежието на Антарктика.

Слънчевите затъмнения не са чак толкоз редки. През 2018 година има три, а предходната видяхме две. Това е по този начин, защото Луната минава през Земята и Слънцето на всеки 29 дни. Наричаме етапа, през която огрятата от слънцето страна на Луната не гледа към Земята, новолуние.

Моментът, в който Земята попада под сянката на Луната, се случва надалеч по-рядко от новолунието. Обикновено се вълнуваме, защото не се случва в един и същи район – избрани поданици на планетата имат опция да му се насладят.

Тазседмичното затъмнение ще бъде отчасти – тъкмо такова е имало на петък 13-и през декември 1974 година Само че по това време жителите на о-в Бафинова земя в Канада са имали опция да го видят.

Какво съставлява супер Луната? Нашият сателит не се движи в идеален кръг към Земята. Орбитата му е по-скоро елипсовидна или овална. Когато се намира в най-далечната си точка от нас (апогей) наподобява малко по-малък, когато го следим от Земята. В най-близката си точка (перигей) пък – с една концепция по-голям.

Това също се случва почти един път на 28 дни. Когато перигеят настъпи по време на ново- или пълнолуние, получаваме супер Луна.

Затъмнението ще стартира в 03.00 ч (UTC).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР