Ние вече броим петте дена, които ни остават до края

...
Ние вече броим петте дена, които ни остават до края
Коментари Харесай

Коледа под карантина: как Европа ще посрещне празниците?

Ние към този момент броим петте дни, които ни остават до края на мекия локдаун, наложен от края на ноември в България. Тъй като до последно нищо не е несъмнено, няма да е изненадващо, в случай че от понеделник стартираме просто ново преброяване. Примерът в Европа е подобен.

Франция отсрочи разхлабването на карантинните ограничения против разпространяването на ковид, Германия от през днешния ден е в локдаун до 10 януари, а редица други европейски страни мощно стягат наложените до момента ограничавания. 

Германия

На Нова година всички немци ще бъдат единствено с най-близките членове на семейството си. За Коледа има лек бонус, тъй като е разрешено да се събират до 2 семейства под един покрив, само че най-много 5 индивида над 14 годишна възраст.

Според новите ограничения на процедура се затваря изцяло публичният живот в страната и само съществени бизнеси като супермаркети и банки ще работят. Ресторанти, питейни заведения и развлекателни центрове са затворени от ноември, а някои региони на страната са наложили лични изводи. Фризьорските салони са затворени, а пиенето на алкохол на публични места като известното за сезона коледно греяно вино, е неразрешено. Призовават се фирмите да осигурят на чиновниците опция за работа от у дома.

При идване в Германия от рисков район, какъвто е България, се изисква онлайн регистрация в особено приложение.

Франция

Карантината свали броя на новозаразените в страната, само че ситуацията към момента не е в мечтаните правила, по тази причина френското държавно управление се отхвърли от плануваните облекчения на рестрикциите. Театрите, киносалоните и музеите не бяха отворени от 15 декември, както беше планувано. Забраната за излизане без уважителна причина се заменя от вечерен час и апел към родителите да не пращат децата си на учебно заведение тази седмица.

При нарушаване на вечерния час е планувана санкция от 135 евро. Забранени за излизане са часовете от 20 ч. вечерта до 6 ч. сутринта. Ограничението ще важи и за 31 декември, няма да се ползва само на Бъдни вечер.

Ски курортите не работят, което докара до възражения за финансови загуби. Заведенията в цяла Франция също ще останат затворени най-малко до 20 януари.

Нидерландия

Нидерландия въведе пълна 5-седмична карантина за комерсиалните обекти, които не са извънредно нужни, при 10 хиляди инфектирани дневно (с над 400 случая на 100 хиляди души в последните 2 месеца и над 500 - от няколко дни). Затвориха част от учебните заведения, забранява се в едно домакинство да влизат дневно повече двама души, които не са част от него. Няма вечерен час, само че хората са призовани да останат по домовете си.

Ограниченията ще бъдат разхлабени само за трите коледни дни и то много леко - вместо по двама, на семейство тогава ще се разрешава да посрещне по най-много трима души на посетители. 

Жителите на страната са призовани да отсрочат всяко пътешестване, което не е витално значимо, за след средата на месец март.

Англия

В Лондон и други английски градове питейни заведения и кръчми ще рябва да затварят в 23 ч. (с последни поръчи в 22 ч.) преди Коледа, макар че се надяваха на солидни доходи към празниците. Не могат да се събират повече от 6 души от повече от 2 семейства в тези обекти. Столицата е изключително проблематична при 225 случая на 100 хиляди души - за страната междинното е 166. Сегашната обстановка на процедура анулира плануваното разхлабване.

Все отново във Англия има проекти за разхлабване за пет дни към Коледа, когато ще могат да се събират до 3 семейства. Две водещи медицински списания обаче - за повторно за последния век - се обърнаха към държавното управление с молба това да не става, тъй като би било " издънка ", която " ще коства доста животи ".

Италия

В Италия се очакват нови, още по-рестриктивни от досегашните ограничения за Коледа и Нова година. Рим овладя кривата си, само че голям брой италианци излязоха на коледни покупки в последните дни, откакто блокадата от ноември бе разхлабена, и това тормози управляващите. Наложи се даже затваряне на известни централни региони за пешеходци.

В момента се разискват извънредно тежки ограничавания сред самия 24 декември и 2 януари - да се забранят всевъзможни излизания, които не са наложителни, да се затворят магазини, питейни заведения и заведения за хранене, да се вкара вечерен час.

Частичната обсада от 24 декември до 2 януари би надградила оповестената към този момент възбрана за напредване сред 20-те района в страната сред 21 декември и 6 януари. Ски курортите са затворени. Заради вечерен час от 22 ч. на Бъдни вечер против Коледа няма да се състои и обичайна меса.

Австрия

Австрия   не се отхвърли от ски курортите на Коледа, само че затвори коледните пазари. Страната наложи и карантина за влизащите от рискови страни, каквато е и България. Така нашите сънародници, които желаят да посетят страната, би трябвало да останат 10 дни под карантина. Едва на петия ден ще имат право - посредством негативен PCR тест - да потвърдят, че са здрави и да могат да се движат свободно. 
 Меркел със скръстени за молитва ръце: " Съжалявам, само че това е недопустимо! "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР