Ние трябва да сме ефективна част от НАТО и ЕС.

...
Ние трябва да сме ефективна част от НАТО и ЕС.
Коментари Харесай

Проф. Петър Стоянович: Трябва да сме ефективна част от НАТО и ЕС

" Ние би трябвало да сме ефикасна част от НАТО и Европейски Съюз. Няма по какъв начин да бъдем с единия крайник постоянно на открито, тъй като едното краче желае да бъде обуто с друга маратонка ". Това сподели  пред БНР в Деня на българската войска историкът проф. Петър Стоянович.

Той акцентира, че България би трябвало да си даде ясна сметка дали е вярна политиката да поддържа армия и въоръжение, което се изисква от един дребен сътрудник в НАТО , каквато е страната ни:

" Не става по този начин - да се возим към момента на руските самолети от преди 100 години, няма по какъв начин постоянно да вземаме някакви лодки, които са трета ръка. По този метод ставаме все по-маргинални, а това не би трябвало да е нашата политика. И ние би трябвало да си дадем малко напън и да създадем освен това и за пехотата, военноморските сили и авиацията ".

По думите на проф. Стоянович високият рейтинг на армията идва от това, че не се е налагало да бъде изпитана нейната действителна боеспособност.

" Никога не би трябвало да забравяме, че предишното ни може да ни прави доста горди и доста впечатляващи, когато се сещаме за своите предшественици, само че нито ще ни резервира бъдещето, нито ще ни подсигурява сигурността против някакви непознати закани ", сподели още историкът.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Петър Стоянович в предаването " 12+4 " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР