Ние спечелихме войната, Америка я загуби, каза пред Би Би

...
Ние спечелихме войната, Америка я загуби, каза пред Би Би
Коментари Харесай

Талибаните: "Ние спечелихме войната, Америка я загуби"

" Ние спечелихме войната, Америка я загуби ", сподели пред Би Би Си Хаджи Хекмат, който е избран от талибанската войска да бъде регионален шеф на северната провинция Балх. Това е първата реакция от афганистанската ислямистка войска и " държавното управление в сянка " на талибаните след оповестеното от президента на Съединени американски щати Джо Байдън и от НАТО предстоящо евакуиране на западните войски през интервала сред 1 май и 11 септември. В Афганистан има 3500 бойци на Съединени американски щати от общо 9600 бойци на НАТО.

В Балх държавните сили са се затворили в казармите, а муджахидините се движат свободно с оръжията си из обитаемоте места. Подобно е положението и в останалата част на страната, означават репортери на Би Би Си. Бунтовниците са разположили контролни пунктове по пътищата и припомнят на всички места за наличието си. Ако заподозрат пасажер, че е обвързван с " кабулската администрация ", го арестуват и го предават на свои съдилища.

Талибаните са недоволни, че цялостното евакуиране няма да бъде осъществено на 1 май, както бе контрактувано предходната година в Катар, а единствено ще стартира тогава и ще се проточи месеци. " Напълно сме подготвени за мир, само че сме изцяло подготвени и за джихад ", споделя Хаджи Хекмат, който води война от 90-те години. " Джихадът за нас е тип молитва. Не могат да ни уморят с молебствия ".

Тактиката на талибанитте сега е да водят война единствено с афганистанските държавни сили и да не нападат задграничните войски. Целта им е да открият ислямско държавно управление, което да ръководи съгласно законите на шариата. Смятат още веднъж да назоват страната си " Ислямски емират на Афганистан ", както се споделяше, до момента в който бяха на власт от 1996 до 2001 година

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР