Ние сме в тежка икономическа криза, много по-тежка, отколкото през

...
Ние сме в тежка икономическа криза, много по-тежка, отколкото през
Коментари Харесай

АИКБ: Нужни са обединени мерки, заради глупости имаме 120 000 безработни повече

 Ние сме в тежка икономическа рецесия, доста по-тежка, в сравнение с през 2009 година Мерките, препоръчани от държавното управление в помощ на бизнеса, могат да бъдат обединени в една. До момента единствено 80/0 е съответна. Това твърди Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ.

Когато се приказва за това дали бизнесът има потенциал да се възползва от помощта не би трябвало да се вършат систематизирания. Възможно е тук-там дребният и междинен бизнес да няма потенциал да се възползва от ограниченията на държавното управление, само че въпросът е какъв е дизайнът на ограниченията и за кой се вършат, откакто бизнесът няма потенциал да се възползва. Мерките в поддръжка на бизнеса би трябвало да бъдат направени по този начин, че той да може да се възползва от тях с наличния си потенциал, тъй като той няма от кое място да вземе различен, изключително по време на рецесия.

Трябва да има елементарни и лесни за използване правила, да има известна повсеместност на ограниченията. В момента имаме три ограничения – 60/40, 80/20 и 80/0, които могат да бъдат в една. Само 80/0 е съответна, такава каквато е позната по света. Никъде по света няма 100% компенсиране на отсъстващ приход. Ще бъде по-остър тази нелепост се позволява единствено у нас. Работещият човек да живее по неприятно, в сравнение с този, който работи. Не може един човек, който не работи да има същия приход като този, който работи, имайки по-малък разход от него, тъй като не пътува, храни се у дома и така нататък Никъде по света не се компенсира на 100% отсъстващия приход, тъй като за тази отплата заплащат работещите. Получава се следното работещите заплащат на неработещите цялостна заплата и живеят по-лошо. Ако това продължи задоволително дълго, тогава никой няма да желае да работи. По тази причина на никое място по света, с изключение на в България, няма такава измислена мярка.

Заради този дизайн имаме 120 хиляди безработни повече. Те се появиха главно през месец април, когато имаше апел да се продадат коли и с тях да се заплащат заплати. Това беше изстреляно без да се преценява, че дребният бизнес не разполага с такива коли, с които да заплаща заплати, а огромният – напълно. Там една кола може да заплати заплатите за два часа, а не за три месеца. Това се разбра малко по малко, само че коства над 120 хиляди фамилии оставени без прехранване, 120 хиляди ориси. Ние предупредихме, че сходно нещо не би трябвало да се позволява.

Тези три ограничения би следвало от началото на годината да се обединят и да придобият този дизайн, който съществува в целия свят, а освен в Европейски Съюз. Компенсира се отчасти отсъстващият приход. За времето когато не се работи страната заплаща в другите страни сред 60 и 90%, само че на никое място не е 100% и на никое място не е под 60%. 60% се заплаща при безработица, тук става дума за краткотрайна безработица на работното место. Хората резервират работните си места, краткотрайно остават без работа и за времето, което са без нея страната им компенсира приход. Няма нищо комплицирано.

Едната посока на поддръжка на стопанската система е по линия на заетостта. Европейската комисия предложи и позволи като държавна помощ поддръжка за предприятията за непрекъснатите им разноски, изключително на тези бизнеси, на които им е неразрешено да работят, които са затворени с акт на държавната администрация. Европейска комисия споделя, че за всички, които имат спад по-голям от 30% страната може да ги поддържа, като им поеме загубите. Предприятията имат да заплащат сметки, без значение от това дали работят или не – наеми, такси за вода и ток, защита, счетоводство, в случай че е изнесено. Предприятията с изключение на за заплати имат и непрекъснати разноски, които не зависят от това какви са им продажбите, даже когато са затворени с акт на страната. Европейска комисия разрешава до 90% да се поемат тези непрекъснати разноски. При нас се чака тази мярка да започва от идната седмица. Още нямаме финален дизайн. Лошото е, че парите за нея няма да се вземат от бюджета, а от други ограничения по стратегия " Иновации и конкурентоспособност “, т.е. взима се от други потърпевши браншове, с цел да се дадат на най-пострадалите.

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и останалите работодателски организации в страната още през април внесохме оферти за промени в законодателството. Някои от тях бяха припознати от депутатите в Народното събрание, само че популизмът, който се вихреше не разреши те да бъдат признати. АИКБ и КНСБ внесохме в Тристранния съвет план на Закон за изменение и смяна на Кодекса на труда, с който се вършат тези промени, за които приказвам. Когато има краткотраен престой не по виновност на работодателя, страната компенсира отсъстващия приход. Това, което сме предложили с сътрудниците от КНСБ, е 80% през първите два месеца, а по-късно да се понижи с по 5% до 65%.

Ние сме в тежка икономическа рецесия, тя е по-тежка, в сравнение с през 2009 година Започнали сме гладко възобновяване на стопанската система и излизане от рецесията. Втората вълна на пандемията от ковид забави в допълнение възобновяване й. През второто тримесечие имаме спад на Брутният вътрешен продукт от 8,5%, до момента в който за третото тримесечие спадът е 5,2%. Това е голям спад. Надяваме се последното тримесечие, макар втората вълна, спадът да е сред 4-5%. Така за годината ще получим един спад от порядъка на 4,5% на Брутният вътрешен продукт. Това е криза, от която ще излизаме най-малко две години. Следващата 2021 година няма да се върнем там, където бяхме през 2019 година Най-вероятно това ще се случи към втората половина на 2022 година, приключва той пред " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР