Ние сме в една сериозна политическа криза, която се съчетава

...
Ние сме в една сериозна политическа криза, която се съчетава
Коментари Харесай

Историк: След 1944 г. БКП обявява, че има македонско население, което няма общо с българите

Ние сме в една сериозна политическа рецесия, която се съчетава и със сериозна икономическа интернационална рецесия. Много от нещата са отвън нашия надзор. Това не значи, че ние би трябвало да стоим и да чакаме интернационалното решение на рецесиите и да се възползваме от това. В българската история политическите рецесии не са се отразявали по никакъв начин добре на икономическото развиване ", заяви историкът проф. Даниел Вачков.

Според него когато едно общество или изцяло една интернационална конюнктура е в рецесия, ролята на водачите е от голямо значение. Той счита, че в обстановката, в която се намира, България мощно се нуждае от водачи, само че тя не може да ги сътвори. Освен това, имаме огромен проблем с липса на публично доверие. 

" За страдание, през последните 20 и повече години непрекъснато имаше големи упования към някакви хора като водачи, месии и прекомерните очаквания към тях, без те да имат задоволително лидерски качества, доведоха до ужасни разочарования. От началото на века до момента имаме минимум двама политици, явили се с ореола на месии. Първо беше Симеон Сакскобургготски, по-късно се появи Бойко Борисов ", сподели историкът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса малоумен ли е българският народ, че търси непрекъснато месии, той отговори, че е по-глупав от другите нации, които живеят в народна власт.

" Българският народ живее в народна власт, затова от неговото решение зависи кой ще го ръководи. Когато не гласоподават повече от половината, това значи, че априорно те нямат никакво доверие към никого и ние виждаме, че няма по какъв начин да се появи водач ", твърди Вачков. 

По думите му за няколко години имаме няколко служебни държавни управления, където ролята на президента е водеща, затова това е сериозна рецесия на доверието и рецесия на парламентарната народна власт.

За тайния отчет историкът разяснява, че отразява много изострен проблем, който съществува сред България и Югославия.

" От 60-те години Българска комунистическа партия стартира доста остро да слага въпроса за Македония. Факт е, че след 1944 година Българската комунистическа партия заема една антиисторическа и националнопредателска позиция, обявявайки, че има македонско население, което няма общо с българите. Това е публична позиция, тя освен се отстоява, ами се постанова и с репресии в българския край. Началото на 60-те години се взема решение, че би трябвало да се постави завършек на този курс на безусловно националнопредателска позиция по отношение на Македония. България стартира да повдига своите искания за Македония, заявявайки, че това население е българско ", споделя гостът.

Той добави, че казусът е, че въпреки и Югославия да е комунистическа страна, в отчета се вижда, че тя е по-предпочитана от България в очите на Централно разузнавателно управление на САЩ. Според него страната ни се преглежда като безспорен спътник на Москва. По думите му отчетът не носи никакви исторически причини и не може да бъде поднесен в Комисията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР