Ние сме отворени в навечерието на Българското председателство на Съвета

...
Ние сме отворени в навечерието на Българското председателство на Съвета
Коментари Харесай

Лиляна Павлова към почетните консули: Отворени сме за диалог в навечерието на Председателството


Ние сме отворени в навечерието на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 за открит разговор.

Това съобщи през днешния ден министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова на интернационална конференция на Асоциацията на почетните консули в България на тематика: „ Асоциацията на Почетните консули в поддръжка на Българското председателство на Европейски Съюз ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Павлова показа целите и осведоми по какъв начин върви подготовката на България. Имаме специфичен акцент - Западните Балкани и младежите, сподели тя. За Западните Балкани ни би трябвало поддръжка и повече съидейници. По време на Българското председателство ще обсъждаме доста горещи тематики - за сигурността, за интеграцията, за енергийния съюз, ограниченията за климата и би трябвало да ги отстояваме дружно, обърна се Павлова към почетните консули.

Девизът на Българското председателство „ Съединението прави силата ” е настоящ и през днешния ден, а повече от всякога- за Европа. На британски език той звучи по този начин: Заедно сме мощни. Ключовите послания са консенсусът, конкурентоспособността и кохезията.

Поемаме ангажимент по време на нашето Председателство да дадем действителна вероятност на страните от Западните Балкани, продължи Павлова. В думата консенсус влагаме съгласие за сигурността и миграцията, бъдещето на Западните Балкани, резистентен метод за Дунавския и Черноморския район, дейно, бързо и заслужено правораздаване. Във второто обръщение за конкурентоспособност разбираме конкурентен Единен пазар, поощряване на предприемачеството и обществените нововъведения, стопански и паричен съюз- поддържаме промяната му, постоянен Европейски енергиен съюз и други В Европа на кохезията влагаме смисъл на доближаване, реформирана многогодишна финансова рамка след 2020 година, кохезионна политика след 2020 година, бъдещето на Общата селскостопанска политика, по какъв начин с по- малко пари да покриваме растящите потребности, културата като стратегически запас за по-добри бъдеще, разяснява Павлова.

Имаме и поддръжката на президента Юнкер, само че не поддържаме разделянето на разнообразни скорости, на богати и небогати, на страни в и отвън еврозоната и други Тежки диспути ще има и за затварянето на граници, директивата за банкет и убежище- извънредно болна тематика, за електронните доказателства, за трансграничния достъп, уточни Павлова. Ще приказваме за по-справедливо данъчно облагане, за стартъпите, за нововъведенията, за основаването на единния дигитален пазар и други

Младите хора са наш водоравен приоритет, продължи тя.Западните Балкани са ни също значим приоритет и тук залагаме три неща: ще се организира у нас Среща на върха за Западните Балкани, ще създадем разбор страна по страна и за всяка от тях ще дадем самостоятелен проект по какъв начин да вървят към участието в Европейски Съюз. Вторият приоритет за Западните Балкани е сигурността, битката против тероризма- първата среща ще се организира още тази есен, която ще бъде последвана от поредност от срещи. Третият приоритет за Западните Балкани ще назовем свързаност- транспортен кулоар № 8, железопътна, въздушна- нямаме директни полети, енергийна и цифрова свързаност- за отпадане на роуминг таксите за тези страни, посочи Павлова.Ще имаме тематични срещи на препоръките на министрите за Западните Балкани, добави тя.

Сигурността и миграцията ще бъдат измежду най-тежките тематики, договарянията да Брекзит- също, ще успеем ли да договорим положителни условия за този „ бракоразвод ”, запита министърът. След 2020 година би трябвало да мислим какво ще вършим с минус 12 или минус 15 милиарда евро в бюджета. Павлова приказва и за събитията по време на нашето Председателство- в България те ще са 265, а в Брюксел и Люксембург- над 1500, а на високо ниво- 30 на брой. Тя се надява да приключим през юни 2018 година с едни положителни изводи. Работи се и за богата културна стратегия, тъй като следва Европейска година на културното завещание, в европейските столици ще има съпътстващи концерти и изложения. В процедура сме за набиране на млади хора-доброволци, идващото ни Председателство ще бъде през 2031 година, подсети Павлова, когато подготвените доброволци към този момент няма да са студенти.Синьото и жълтото са цветовото оформление на нашето Председателство, в които ще бъде брандирана столицата./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР