Ние сме богата с победи и присъствие държава, но и

...
Ние сме богата с победи и присъствие държава, но и
Коментари Харесай

Проф. Нина Дюлгерова: Концентрираме в себе си интересите на всички велики сили, трябва умело да...

Ние сме богата с победи и наличие страна, само че и през днешния ден сме страна, която ловко би трябвало да лавира сред огромните. Ние сме стратегическа страна, сега ние концентрираме в себе си ползите на всички велики сили. В момента съществуваме и, както обичам да споделям, от предходната година сме в обстановка на постоянна неустойчивост, с опция да продължаваме нагоре, имаме големи провокации.

Така специалистът по интернационалните връзки проф. Нина Дюлгерова заключи пред Канал 3 днешните събития с присъединяване на премиера Борисов - първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ с присъединяване на посланика на Съединените щати Херо Мустафа, и на формалното разкриване на Турски поток в Истанбул.

За договарянията със Съединените щати проф. Дюлгерова заключи: "Скептик съм, няма безвъзмездни обеди и вечери. И това, което разясняваме за българо-американския разговор в защитата, сигурността и енергетиката, това ние си го платихме - платихме и за самолетите, ставаме в този момент и акционери в терминала (в Гърция) с 20%.

Мисля, че по този метод сме си заплатили своята сигурност. Обикновено когато ние взимаме сходни решения, те не са свързани с какво желаеме ние, а какво ни споделят. Но да бъдем акционери в нещо, което още го няма, е като трите милиарда за самолети, които ги няма още ".

България бе съществено ощетена от неуспеха на Южен поток, който даваше опция за транзитиране на 63 милиарда куб. метра газ към Австрия, само че все пак проф. Дюлгерова е обнадеждена. "Спомням си по какъв начин преди няколко години Путин сподели в Турция - "приключваме с Южен поток ". Тогава се сложи като концепция, след това като реализация Турски поток. "

"Много комфортно бе употребявано да се спре един печеливш енергиен план Южен поток, в който България беше съществено и устойчиво разположена ", посочи проф. Дюлгерова.

"И когато се заприказва тези дни за Турски поток и продължението му през България, за следващ път стигнах до извода, че когато разясняваме тези планове, не толкоз комфортно, колкото конюнктурно се не помни, че когато се строят такива планове, те доста съществено утвърждават позицията на всяка една от страните.

Да транзитираш газ, петрол или да правиш АЕЦ в общи линии това са трите акцента на актуалния енергиен свят. И Южен поток даваше опция България освен да бъде преди всичко в това трасе, което щеше да транзитира 63 милиарда куб. метра газ към Австрия. За мен това е гео-енергетиката - когато политическите ползи на страни или организации отвън България го взеха решение, а Северен поток 1 и 2 ще се случи.

И започваме още веднъж да си приказваме за двоен стандарт.

Но има и една вяра, оптимизмът ми е в следното: даже със закъснение ние ще имаме газопровод, сега разясняваме 15,7 милиарда куб. м газ за Балкански поток.

Но колкото и да се пробват външни сили, благодарение на своите послушници в България, в България постоянно се случва по този начин, че ние не падаме в пропастта, резервираме се и даже вършим крачка и прескачаме пропастта, и оставаме на газовата карта на Европа ", съобщи проф. Нина Дюлгерова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР