Ние се нуждаем от алтернатива на фалшивите новини, от критична

...
Ние се нуждаем от алтернатива на фалшивите новини, от критична
Коментари Харесай

Генералният директор на EBU обсъди ролята на обществените медии на среща с президента Румен Радев

„ Ние се нуждаем от опция на подправените вести, от сериозна публицистика и самостоятелни източници на качествени вести, до които хората да имат елементарен достъп. И публичните медии са отговор на този въпрос “. Това сподели генералният шеф на Европейския съюз и радио и телевизия (EBU) Ноел Къран след срещата си с президента на Република България Румен Радев. Къран е в София за присъединяване в Срещата на публичните радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа, проведена от Българското национално радио (БНР). Ноел Къран, дружно с генералните шефове на БНР Александър Велев и на Българска национална телевизия Константин Каменаров, се срещна през днешния ден с Президента на Република България Румен Радев.

След срещата Ноел Къран разяснява: „ С Президента Радев имахме доста положителна полемика за измененията, които се случват в медийния бранш, в това число за контрола върху информацията. Най-важният миг, за който аз приказвах, е заплахата за публичните медии, които се изправят против огромни интернационалните въздействия без помощта на държавните управления. Президентът Радев е доста добре осведомен за развиването на медиите. Разговаряхме за това какво се случва с медиите в цяла Европа и за провокациите, пред които те се изправят съответно тук, в България “. 

Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров добави: „ Наша отговорност и наше обвързване е да създадем по този начин, че обществените медии в България да бъдат уважавани от публиката “. 

Генералният шеф на БНР Александър Велев заключи: „ Вложенията през днешния ден се изплащат на следващия ден. Затова са нужни ясни правила във финансирането. И доверие в публичните медии. Защото битката с подправените вести могат да я водят единствено публичните медии “.

Срещата на тринайсет публични радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа, проведена от Българското национално радио, ще се организира на 17 май 2018 година в Правец. Инициативата на БНР ще сложи във фокуса на публичния и политически интерес ролята и смисъла на публичните медии във време на интензивни обществени и софтуерни промени. Срещата е и по отношение на един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – Европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балкани. Участие ще вземат национални медии от Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна Гора. По време на срещата ще бъдат разисквани стратегически въпроси, свързани с независимостта, финансирането и задачата на публичните медии в подтекста на общата европейска вероятност на района.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР