Ние не водим преговори с македонската страна, ние водим научна

...
Ние не водим преговори с македонската страна, ние водим научна
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Фалшива новина е, че Македония иска промяна в учебниците

Ние не водим договаряния с македонската страна, ние водим научна полемика, в нея няма взаимни отстъпки. Българската страна има ясни позиции. Научните критерии и позиции не могат да се трансформират от нечии стремежи.
Това съобщи в предаването „ Лице в лице “ проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Българо-македонската комисия във връзка изказванията, че Македония има искания по какъв начин да бъдат показани границите на Самуилова България в македонските учебници.

Фалшива вест е, че Македония желае смяна в учебницит. Няма нищо правдиво в тези изказвания в скопските медии. Едно таково изказване приказва за липса на политическа просвета. Когато искаш да заемеш позиция би трябвало да получиш информация от където тя се намира. Има протокол от съвещанието ни има наши доклади в Министерството. Който желае може да получи информация. Ние не крием нищо, това са нашите правила, съобщи проф. Димитров.

Първото съвещание беше по-скоро организационно за определяне на правилника и плануване на идващото ни съвещание. Добронамерени сме едни към различен с сътрудниците.

Договорили сме се да предложим общи дати и събития, които двете държавни управления да одобрят да се празнуват и означават дружно в двете страни. Включително има и дати свързани със цар Самуил.

Професор Димитров изясни, че към момента няма никакви крайни решения и изводи. Има планувоана замяна на още бележки и чак тогава ще има произнесяне по редица въпроси.

На въпрос какви са сътрудниците от македонска страна, професорът изясни, че не е правилно да се разясняват персонално сътрудниците му, само че намира, че част от комисията е нехомогенна, от позиция на настройки и пристрастия, само че всички са експерти. Задачата на комисията е с размяната на причини да се стигне до историческата справедливост, добави още професорът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР