Ние мислехме, че на отиване ще е много тежко, а

...
Ние мислехме, че на отиване ще е много тежко, а
Коментари Харесай

Шепа чиновници са на път да вгорчат летния сезон

" Ние мислехме, че на отиване ще е доста тежко, а на връщане е още по-тежко ". Това е равносметката на хиляди българи, пътували до Гърция за празниците. Благодарение на бюрокрацията, техните прекарвания са на път да се повторят в още по-кошмарен вид през лятото, когато интензивният трафик през границата ще стане всекидневие.

Проблемът идва от условието българите, които се прибират вкъщи без тест и ваксина, да съблюдават 10-дневна карантина, от която могат да се освободят, ако показват отрицателен тест за COVID-19 до 24 часа след завръщането. Тъй като предписанията в тази ситуация се пишат от районните здравни инспекции, към които спада съответният граничен пункт, няколко РЗИ-та в страната ще би трябвало в идващите месеци да обработят голямо количество пътуващи, за което част от тях нямат никакъв запас. Така на процедура нашите управляващи основават невъобразими тапи, до момента в който на думи претендират, че първи са разкрили летния сезон.

в края на огромната серия празници демонстрираха изумени хора, които се оплакваха, че са чакали по 2 часа на опашка, с цел да бъдат вписани в регистрите на РЗИ-Благоевград за карантина. Тази ревизия е една от най-натоварените и най-трудно справящите се в страната. Очевидно обаче министърът в оставка Костадин Ангелов и основният здравен контрольор Ангел Кунчев не са взели никакви ограничения екипът там да бъде заздравен. Така за огромното прибиране от Гърция на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата " бе пратена една единствена чиновничка, която за спомагателен парадокс бе въоръжена с таблет.

" Служителката е една, и тя чука с един пръст на таблетче, на което и аз ще би трябвало 15-20 минути да пиша, с цел да обработя един човек ", описа минаващ през границата човек в репортажа. По негово време колоната на границата е била от 50 коли, а чакането - 2 часа. Другите гранични пунктове също бяха натоварени, само че чак такова очакване нямаше на никое място.

С прекосяването на границата ходенето по тъгите не свършва, описаха пътували пред " Сега ". 10-дневната карантина се назначава с наставление от шефа на съответната РЗИ и се анулира с... наставление на същия човек. За задачата 24 часа след прибирането човек би трябвало да показа по имейл негативен резултат от антигенен тест, а РЗИ има 24 часа, с цел да анулира предписанието, което също става по мейла. Пътували и до Гърция, и до Сърбия се оплакват, че 2-3 дни след изпращането на теста нямат никаква реакция от РЗИ, а по този начин или другояче би трябвало да вървят на работа.

За бърза реакция рапортуват пътували до Македония, където събирането на данните за карантина се движи от РЗИ в Кюстендил - тази ревизия анулира карантината в границите на часове след приемане на резултатите от теста. Няма недоволства и от организацията на летище София - там за проведените пътувания постоянно има специфичен превоз за пасажерите до определена лаборатория, която прави антигенни проби, изпраща резултатите в границите на час-два, а РЗИ анулира карантина в границите на 24 часа.

В същото време приемането на мейл с анулирано наставление е наложително, настояват от инспекциите. То да вземем за пример може да не е от огромно значение за страната, където никой не следи карантинираните, само че може да препъне ново пътешестване в чужбина в границите на 10 дни от първото пътешестване.

Не е ясно за какво при очевидната неспособност да бъде обработен целият поток от хора през границите предписанията не отпадат автоматизирано след показване на отрицателен тест, а информацията не се обменя по длъжностен път сред другите инспекции - по пътешестване и по местоживеене, а също и с Министерство на вътрешните работи, вместо жителите да стават заложници на документооборота. Не е ясно и по кое време управляващите ще се задействат с въвеждане на ред по сухопътните граници - още в края на април министърът на туризма Марияна Николова обещаваше бърза писта за имунизирани, спомагателни пунктове за автомобилния трафик и прочие облекчения, по които нищо не е правено.

 



 

ИЗКЛЮЧЕНИЯ

На летище София и на границата с Турция управляващите признават и документ, който не е посочен категорично в заповедите на министъра - епикриза, която потвърждава, че човек е бил болен с COVID-19, демонстрират разкази на пътували през празниците. Това е огромно облекчение за хората, които са лежали в болница. В всеобщия случай те нямат копие на резултатите от правените в лечебното заведение проби, а то отхвърля да издаде нов документ за тях. Резултатите обаче са вписани в епикризата и точно в тази ситуация тя може да изиграе ролята на документ, удостоверяващ заболяването.

 



 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР