Нидерландските и великобританските ВВС поемат охраната над черноморските страни. Това

...
Нидерландските и великобританските ВВС поемат охраната над черноморските страни. Това
Коментари Харесай

НАТО: Нидерландските и великобританските ВВС поемат охраната над черноморските страни

Нидерландските и великобританските Военновъздушни сили поемат защитата над черноморските страни. Това заяви публично през днешния ден НАТО. 

Охраната визира въздушното пространство над Румъния и България и е в отговор на войната в Украйна.

Британски изтребители " Тайфун “ ще заместят италианските " Юрофайтър " в Румъния, а американските Ф-16 не престават да укрепват военновъздушните сили на страната, се споделя в известието на НАТО.

В България нидерландски Ф-35 ще поемат функционалността на испанските " Юрофайтър ". През последните години редица съдружници оказват помощ на България и Румъния да подсигуряват сигурността на въздушното си пространство. От НАТО напомнят, че съдружниците са решили да стартират тази отбранителна задача през 2014 година като гаранция за членовете по източния фланг на Алианса след анексирането на Крим от Русия. Оттогава няколко съдружници поддържат задачата, партнираща си с военновъздушните сили на България на ротационен принцип.

От българското Министерство на защитата прецизират, че задачата на нидерландските Ф-35 в България е взаимна с българските Военновъздушни сили, напомня БНР.

Според решението на държавното управление задачата е взаимна сред България и Нидерландия. Пилотите на изтребителите няма да могат да използват оръжие даже и за предупредителна пукотевица. Ф-35 обаче ще могат да прехващат извършители и ще ги съпровождат, в случай че е нужно.

Нидерландските машини ще останат в България до края на май. При потребност броят им може да стигне 8.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР