Нидерландия следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото

...
Нидерландия следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото
Коментари Харесай

Нидерландия ни напомня за ВСС и борбата с корупцията, ако искаме в Шенген

Нидерландия следи деликатно напредъка в използването на върховенството на правото в България. Това стана ясно от телефонен диалог сред премиера Николай Денков и неговия нидерландски сътрудник Марк Рюте.

Нидерландското държавно управление е склонно да внесе още веднъж в Народното събрание на страната си въпроса за приемането на България в Шенген, когато София покаже още повече резултати по тази тематика.

Рюте похвали България за към този момент направените стъпки в вярната посока, изключително по повод на правомощията на основния прокурор.

Същевременно в отчет, показан през днешния ден пред депутатите в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две рекомендации от доклада на Европейската комисия за господство на правото у нас от 5 юли - за структурата и състава на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

От своя страна българският министър председател увери своя сътрудник, че през идната седмица се чака Народното събрание да одобри промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, с които ще се реформира КПКОНПИ. До средата на октомври е планувано да бъдат гласувани на първо четене препоръчаните промени в Конституцията, отнасящи се до Висш съдебен съвет. След това България ще осведоми Европейска комисия и всички страни членки за постигнатия прогрес по рекомендациите във въпросния отчет.

Припомняме, в речта си за положението на Европейски Съюз през вчерашния ден ръководителят на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен се обърна към Нидерландия и Австрия по отношение на блокирането на България и Румъния и настоя: " Нека ги допуснем, без да се бавим повече! ".

Днес обаче Австрия побърза да отхвърли този апел, заявявайки, че все още няма смисъл да се приказва за разширение на Шенген, защото има потребност от повече надзор, а не от по-малко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР