Нидерландия налага пълен локдаун. Причината - бързото разпространение на новия

...
Нидерландия налага пълен локдаун. Причината - бързото разпространение на новия
Коментари Харесай

Омикрон проваля Коледа в Европа: Пълен локдаун в Нидерландия...

Нидерландия постанова цялостен локдаун. Причината - бързото разпространяване на новия вид на COVID-19 Омикрон, написа Би Би Си. Новите ограничавания ще влязат в действие в неделя, оповестиха локалните управляващи.

Магазините, учебните заведения, питейните заведения, заведенията за хранене и други публични места, на които се струпват хора ще останат затворени най-малко доникъде на януари. Локдаунът се постанова след среща на държавното управление със здравни специалисти. Това са най-строгите ограничения против разпространяването на Омикрон в Европа досега.

Да се готви Кралството

Вестник " Таймс " оповестява, че английското държавно управление има подготвен проект за двуседмичен локдаун след Коледа, който включва възбрана за посещение по домовете. Според изданието новите разпореждания ще забранят изцяло общуването на хора от разнообразни фамилии на закрито, в случай че не се постанова незабавна работа. Пъбовете и заведенията за хранене ще минат на обслужване само навън, заяви БНР.

" Файненшъл таймс " пък написа, че министър председателят Борис Джонсън е бил осведомен със серия от благоприятни условия от " леки упътвания за вземане предвид на хората със сегашните разпореждания до налагане на цялостен локдаун ". Вестникът цитира доближени на премиера, които настояват, че той избира по-леката форма, само че в това време би трябвало да бъде реалист през опасността от Омикрон.

Според изтекла информация от последното съвещание на групата научни съветници за изключителни обстановки, забелязана от Би Би Си, учените са споделили на министрите, че доста скоро би трябвало да бъдат въведени по-строги ограничения. Те упорстват да не се изчаква настъпването на новата 2022 година.

Всичко това става откакто в петък бяга регистрирани рекордните 93 045 доказани случаи на заразяване с Covid-19 - най-голямата бройкаq откогато настъпи пандемията. Броят на постъпилите в лечебни заведения в Лондон се e нараснал с близо 30% за седмица.

В Лондон оповестиха изключителна обстановка, започнаха конфликти

В събота следобяд кметът на Лондон Садик Хан разгласи изключителна обстановка, с цел да помогне на лечебните заведения в града да се оправят увеличаващия се брой пациентите с КОВИД-19 поради бързо разпространяващия се вид Омикрон на ковид, съобщи Ройтерс.

Предприемането на тази стъпка ще разреши по-тясна съгласуваност сред другите държавни служби, откакто Англия записва през вчерашния ден най-големия дневен растеж на броя на новите случаи на КОВИД-19 от началото на пандемията.

Хоспитализациите и дефицитът на медицински личен състав се усилват, сподели Хан и добави, че след съвещания е решил заради сериозността на ситуацията да разгласи през днешния ден " изключителна обстановка ". " Увеличаването на броя на случаите на разновидността Омикрон в нашата столица е доста тревожно ", добави Хан. Омикрон бързо стана преобладаващ, броят на новите случаи внезапно скочи, а броят на приетите в болница още веднъж пораства, сподели кметът.

Лондон е записал 65 525 нови случая на ковид през последните седем дни, от които 26 418 за последните 24 часа, за които бяха обявени данни.

Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, разгласи такова изключително състояние и през януари, когато растежът на случаите на КОВИД-19 заплашваше да претрупа лечебните заведения.

Според последни оценки на Омикрон се падат повече от 80 % от новите случаи на КОВИД-19 в Лондон.

В централен Лондон се стигна до конфликти сред полицията и протестиращи против наложените ограничавания. Медии разпространиха фрагменти от площада пред Народното събрание, където огромна група протестиращи влиза в битка с полицията при опит да премине през нейния кордон. Хората стачкуват против новия проект " Б " на премиера, който включва имунизационни паспорти.

Демонстрацията е проведена от придвижването Together Declaration, която твърди, че съставлява повече от 200 организации, бизнес групи и редови жители, обединили се, тъй като са надълбоко загрижени за нарушаването на човешките им права и терзания до каква степен ще ги докара въвеждането на имунизационни паспорти.

Париж анулира новогодишната заря поради Омикрон

Париж анулира празничната новогодишна заря на бул. " Шанз Елизе " в сходство с новите ограничения на държавното управление за попречване на разпространяването на разновидността на ковид Омикрон, заяви телевизия БФМ, представена от Ройтерс.

Вчера френският министър-председател Жан Кастекс съобщи, че всевъзможни огромни обществени празненства и зари в новогодишната вечер ще бъдат неразрешени и предложи на хората - даже да са имунизирани - да се тестват за КОВИД-19, преди да се събират, с цел да честват идването на новата година.

Предполага се, че най-малко 10 % от новопотвърдените случаи на заболяването във Франция сега се дължат на Омикрон и това е главната причина за желанията да бъдат затегнати наредбите за достъп до някои места, сподели в изявление за радио " Франс Ентер " министърът на опазването на здравето Оливие Веран.

Новият здравен пропуск, който се чака да бъде въведен при започване на новата година, планува хората да би трябвало да удостоверяват, че са имунизирани, преди да влязат в ресторант или да се качат на публично транспортно средство, пътуващо на дълги дистанции. Засега е задоволително при навестяване на доста места на закрито да бъде показан неотдавнашен негативен тест за КОВИД-19.

Веран добави, че чака при започване на идната седмица френската здравна работа да получи зелена светлина за имунизиране против ковид на децата от 5 до 11 години. Засега могат да бъдат ваксинирани единствено деца със съществени здравословни проблеми или такива, за които има спомагателен здравен риск.

Все повече страни стягат ограниченията поради новия вид

Заради разновидността Омикрон Австрия стяга ограниченията по границите си от понеделник. В страната ще могат да влизат единствено хората с годно доказателство за тройна имунизация или възобновяване от Ковид-19. Останалите, в това число и тези без трета бустерна доза, ще би трябвало да показват негативен PCR тест, съобщи БНР.

В Нидерландия здравните специалисти поучават управляващите да вкарат цялостен локдаун поради Омикрон. Решения се чакат на съвещание на държавното управление през днешния ден. Събиранията на доста хора и фойерверките ще бъдат неразрешени в навечерието на Нова година.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен разгласи, че театрите, кината, концертните зали, увеселителни паркове, музеите и художествените галерии би трябвало да бъдат затворени, с цел да се ограничи разпространяването на вируса.
Свързани вести Омикрон затваря Европа! Вижте ограниченията в другите държави
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР