Нездравословният начин на живот се отразява негативно и на паметта,

...
Нездравословният начин на живот се отразява негативно и на паметта,
Коментари Харесай

Градинският чай пази паметта ни в кондиция

Нездравословният метод на живот се отразява отрицателно и на паметта, показва се в проучване на калифорнийски учени. Въпреки че се счита, че хората сред 18 и 40 години имат услужлива и свежа памет, става известно, че неналичието на спорт, неправилното хранене и използването на алкохол и цигари могат да повлияят отрицателно.

Паметта може да се тренира елементарно с извършения, а експертите припомнят, че и четенето също не трябва да се подценява. Това в действителност е главен способ за подготовка на мозъка – в по-ранна възраст книгите развиват въображението.

Телевизорите и компютрите не оказват помощ изключително за поддържане на паметта – там обликът се демонстрира в приключен тип, което не дава късмет за доизграждане. Това прави паметта мързелива.

Монотонното всекидневие и механичното осъществяване на еднообразни задания също са пагубни за концентрацията – мозъкът има потребност от провокации. Един от методите, по които можем да разнообразим всекидневието си, е да си намерим занимание.

 Градински чай

Паметта може да бъде поддържана и с верен хранителен режим. Орехи, сьомга, скумрия са съвършен стимулатор за паметта. Разбира се, можем да се възползваме и от някои билки – гинко билоба, сибирски женшен, култивиран чай (салвия), розмарин, джинджифил.

Множество проучвания потвърждават, че сибирският женшен усъвършенства когнитивните функционалности. Може би поради това тази билка е включена и в някои лекарства за възстановяване на паметта.

Други изследвания сочат салвията или градинския чай за подобрител на паметта – билката постоянно се предлага при положение на тревога, раздразнителност, психологично комплициране, нарушавания в паметта. Тези проучвания демонстрират, че салвията, даже в единични дози, усъвършенства положението на паметта и настроението.

Градинският чай има и положително деяние при болните от Алцхаймер. Освен за поддържане на паметта отварата от билката се предлага на дамите през интервала на менопауза – оказва помощ за преодоляване на топлите талази, предотвратява и депресията.

Достатъчно е да се подготви запарка с 1 с.л. от билката – заливате с 1 ч.ч. вряща вода и оставяте за десетина минути. След това прецеждате и изпивате.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР